Orienteringsåret 2017 – tillbakablick och utvärdering.

Efter min målgång på 25manna förra helgen stämplade jag ut sista gången för säsongen. Tävlingssäsongen 2017 är över, och vilket år det har varit! Det började med ett landslagsläger på Fuerteventura i januari, dit jag kom riktigt bra tränad efter två månaders vinterträning på hemmaplan i Örebro. Där blev jag de sista dagarna på det 10 dagar långa sjuk och var totalt väck. Jag kunde inte få i mig någonting att äta och var så svag att jag inte ens kunde resa mig ur sängen. Där och då trodde jag att ”that what is” – att där försvann hela säsongen. Men så blev det ju inte riktigt…

DSC_0003

April. Seger på Swedish League-långdistansen i Huskvarna.

 

Jag hade två resultatmål inför 2017: 1) Springa långdistans på VM, och 2) Slå min placering från 2016 i den totala världscupen (8:a). Tuffa men fullt realistiska mål och jag nu i efterhand nöjt konstatera att jag uppfyllt båda två. Prestationsmålen 2017 var mest fokuserade på VM, och där var jag som tidigare konstaterat kanske inte helt nöjd med 7:e plats på sprint och 9:e plats på långdistans utan ville såklart mer. Konkurrensen är tuff och jag är grymt motiverad att bli ännu bättre!

Höjdpunkterna under säsongen är mina insatser på världscuprundorna i Finland i maj och i Lettland i augusti där jag tycker att jag visar att jag tagit ett stort steg framåt internationellt. Segern på medeldistansen i Finland är såklart det som smäller högst, men det finns många saker som jag är väldigt nöjd med. Tyvärr fick jag inte möjligheten att ta säsongen ända in i kaklet med sjukdom strax innan finalrundan i Schweiz, men att i år på allvar vara med och konkurrera om en pallplats i den totala världscupen hade jag nog inte trott i fjol!

Nationellt har mitt tävlande varit mer sparsamt, då jag verkligen lagt allt fokus på de internationella tävlingarna. Värt att nämna är min första seger i en deltävling i Swedish League som senior på långdistansen i Huskvarna, med hela landslaget med i startlistan. På SM blev det endast en start för mig i år då tävlingarna gick på hemmaplan i Örebro och jag hade terrängkännedom i flera av de aktuella områdena. På SM Medel blev det ett fint silver, men också lite besvikelse då jag kände att jag hade kapaciteten för guld men sjabblade bort det med ett ganska medioker tekniskt insats. Nästa år går alla SM i Jönköpingstrakten, en terrängtyp som jag verkligen gillar och jag ser fram emot att jaga mitt första SM-guld som senior. En upplevelse som var utöver det vanliga var att gå in i rollen som banläggare på SM Sprint. Kan lova att jag var mångdubbelt mer nervös på tävlingsdagen än alla deltagarna sammanlagt!

Misslyckanden har det såklart också blivit 2017. Det är dem man lär sig mest av! Jag har sällan varit så besviken som jag var efter misslyckandet på VM-testet i långdistans, en tävling som jag hade satsat ganska hårt på . Jag är dock väldigt nöjd med hur jag hanterade den motgången, lät mig bryta ihop, lämna det bakom mig, ta med det jag gjorde bra istället och lyckades därigenom vända det till en seger på VM-testet i medeldistans två dagar senare.

En av mina sämsta insatser kom på medeldistansen på The World Games i Polen, men det var ett ganska speciellt lopp och jag satsade hårt och gick lite på chans och det höll inte hela vägen. En viktigt påminnelse om att det är lugn och systematik som är nyckeln tekniskt!

Sen är jag också såklart väldigt missnöjd med de två sista loppen i världscupen, men det är sånt som händer ibland och det är inte hela världen…

Tekniskt har jag  tagit ett steg framåt jämfört med 2016. Framförallt tycker jag att jag har blivit mer stabil i mina genomföranden och höjt min lägstanivå. Men jag har även höjt min högstanivå. Detta kan illustreras ganska enkelt genom att titta på mina medeldistanslopp under 2017 och jag tänker framförallt på segern på VM-testet i medeldistans och mitt silver på SM i medeldistans. På VM-testet i Strömstad 2016 var jag långt ifrån kapaciteten att kunna vinna. På SM Medel 2016 var jag visserligen trea, men då var jag nöjd med min insats och med mycket tid upp till segern. Sist men inte minst har jag också visat att den kapacitet jag byggt upp till i år håller högsta klass även internationellt, med en världscupseger på medeldistansen i Finland och med en fjärdeplats på medeldistansen i Lettland. Men det finns såklart fortfarande mycket kvar att utveckla om man jämför med de mest tekniskt drivna löparna. På medeldistansen i World Games fick jag inte alls till tekniken och det finns stor utvecklingspotential för mig i väldigt teknisk och kontinental terräng.

Den fysiska utvecklingen 2017 är svår att sätta en exakt siffra på, men min upplevelse är att jag tagit ett steg framåt även där. Det har inte blivit så många rena löplopp i år, men tider på intervaller och uppmätta träningsrundor indikerar ändå en förbättring. En stor del av mina jämna resultat under säsongen beror också såklart att jag har en stabil fysisk grund att lita på. Jag vet att jag inte bara hänger med de allra bästa utan också kan springa ifrån. På långdistans internationellt är det en bit kvar om jag på allvar vill konkurrera om medaljerna, liksom att det saknas lite ytterligare snabbhet på sprint. Utförslöpning är också något jag behöver bli bättre på.

Tävlingssäsongen 2017: Jag räknar till 24 lopp under 2017 som jag genomfört med full tävlingsinsats. (På sprint räknar jag kval+final som en tävling) och jag kan konstatera att nivån 2017 har varit väldigt hög och jämn. Trots att jag själv är i branschen med fysiologiska tester brukar jag krasst konstatera att det bara finns ett testresultat som verkligen säger om man har utvecklats eller inte, och det är resultatet på tävlingar!

 • 25/3 Nyköpingsorienteringen. Förkortad långdistans. 1:a. 
 • 8/4 Kurzemes Pavasaris (WRE). Medeldistans. 2:a. 
 • 23/4 Swedish League #4 (WRE). Långdistans. 1:a. 
 • 29/4 10MILA, sträcka 1. In som 1:a. 
 • 12/5 Swedish League #5 (WRE). Sprint. 2:a. 
 • 19/5 VM-test, långdistans. 7:a. 
 • 21/5 VM-test, medeldistans. 1:a. 
 • 25/5 World Cup #1. Sprint. 4:a. 
 • 27/5 World Cup #2. Medeldistans. 1:a. 
 • 28/5 World Cup #3. Jaktstart/långdistans. 8:a. 
 • 1/7 VM Sprint. 7:a. 
 • 4/7 VM Långdistans. 9:a. 
 • 25/7 The World Games, Sprint. 5:a. 
 • 26/7 The World Games, Medeldistans. 21:a.
 • 27/7 The World Games, Sprintstafett. Sträcka 2. Ut/in i ledning.
 • 25/8 World Cup #7. Medeldistans. 4:a. 
 • 26/8 World Cup. Stafett. Sträcka 1. In som 4:a.
 • 27/8 World Cup #8. Sprint. 4:a
 • 22/9 SM Medeldistans, kval. 1:a.
 • 23/9 SM Medeldistans, final. 2:a
 • 29/9 World Cup #9. Långdistans. Bröt.
 • 30/9 World Cup Final. Medeldistans. 12:a
 • 1/10 World Cup. Sprintstafett. Sträcka 2. Sträckbäst.
 • 7/10 25manna, sträcka 1. In som 5:a

Nu ser jag väldigt mycket fram emot vinterträningen och att göra jobbet inför 2018. Med tanke på hur resultaten utvecklats under 2016 och 2017 kommer det mesta bara att vara en påbyggnad på det tidigare arbetet. Coach har dock hintat om lite nya idéer att lägga till… Kommer bli spännande!

Ett litet axplock av bilder ifrån året:

20170124_084755

Januari. Morgonjogg till fyren. Landslagsläger på Fuerteventura.

img_6580-1

Februari. Träningsläger med ÖLOF Elit i Alicante.

20170308_094816.jpg

Mars. Sprintläger med landslaget i Vieste, Italien.

20170312_172449

Mars. Topptur/vulkantur på Vesuvius.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mars. Storseger i öppna klassen på Måsenstafetten! 😉

 

20170408_172402

April. Road trip och vårtävlingar i Lettland inklusive punktering mitt ute i obygden.

10mila2017_växling

April. Hagaby i tät på 10MILA!

34084055334_9c340d1af7_o

Maj. Världscupseger!

H21_inledning

Juni. Banläggare på SM Sprint.

IMG_20170620_203314_520

Juni. Sommarträning på tracken med löpargruppen.

20170618_095923

Juni. Sommarträning i Born!

woc2017long1

Juli. VM Långdistans. Långt, tufft och hårt. Som det ska vara!

 

sdr

Juli. ”Semester” i Österrike efter VM med bergslöpning och Tyrolens femdagars.

worldgamesfamiljen

Juli. Litet landslagsgäng på The World Games i Polen. #längstbakibussen

 

worldcuprelay2017

Augusti. Världscup i Lettland med resultatraden 4 – 4 (4) – 4. 😉

DSC_0056 (2)

September. Silver på SM Medeldistans.

stafettWC2017

Oktober. Världscupfinal i Schweiz. 4:a individuellt och Sverige vinnare i stafettvärldsupen!

// Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s