4:a i totala världscupen 2017

Avslutningsrundan av världscupen 2017 i Schweiziska Grindelwald blev inte alls som jag hade hoppats och innehöll verkligen hela spektrat av känslor från botten till toppen.

grindelwald3

Kom ner till Schweiz på måndagen (tävlingarna gick fredag-lördag-söndag) som tvåa i världscupsammandraget och en bra känsla efter att precis ha tagit silver på SM Medel där jag framförallt fick ett bra kvitto på att den fysiska formen satt där den skulle. Började bli lite nojig på tisdagen att jag höll på att bli sjuk, men alla känner nog igen den där slängen av hypokondri som kryper fram inför viktiga tävlingar. Pulsen var dock normal så jag genomförde mitt sista hårda pass inför tävlingarna med bra resultat.

Kände dock på onsdagens förmiddagsjogg på model event att det verkligen inte stod rätt till och isolerade mig själv. Torsdagen kändes det ännu sämre och det var bara att vila och hoppas på att under skulle ske.

Fredag – Långdistans

Känslan bättre än torsdagen. Testade kroppen med en morgonjogg som kändes hyfsad. Beslöt mig för att starta – det fanns ändå inga reserver som jag skulle ta en plats ifrån. Fick lite förhoppningar på uppvärmningen som ändå kändes rätt bra, men de grusades direkt mellan -2 och -1 i startfållorna som var en 50 m brant jogg uppför och laktatchock deluxe. Tankar på att bryta redan till startpunkten med andra ord, och med en bedrövlig känsla även fast det gick utför var det inte mycket fokus på det tekniska. Insåg mer och mer att jag inte skulle ha något att konkurrera med även om jag genomförde loppet och bara stor känsla av uppgivenhet. Mellan kontroll 9 och 10 sprang jag ut på en alpäng med vy över målet. Stannade och velade, och som tur var (eller hur man nu ser på det) kom William och Eskil som startade 2 respektive 4 minuter efter ikapp och beslutet blev direkt lättare. Hejade lite på William och traskade sedan djupt bedrövad tillbaka till arena. Att bryta ett lopp som jag tränat och sett fram emot så länge och betydde så mycket…. men det fanns inte så mycket annat att göra. Hälsa före prestation och kanske hade jag räddat en möjlighet att springa morgondagens medeldistans…

resigned

Karta Långdistans

Lördag – Medeldistans, Världscupfinal

grindelwald1

 

Efter att ha brutit gårdagens lopp och eftersom de två finalloppen i Schweiz var tvungna att räknas med i totalen tappade jag från andra till fjärde plats i totalen. Vaknade med något bättre känsla än gårdagen och hade nu förhoppningar om att åtminstone ta mig runt hela banan. Försökte därför fokusera på ett så tekniskt bra genomförande som möjligt och att ignorera den dåliga fysiska känslan. Tyvärr lyckades jag inte riktigt med det utan den dåliga känslan gick ut över genomförandet och det blev inte så stabilt som jag hade hoppats på. Trots den bedrövliga känslan märkte jag att jag ändå inte behövde gå så mycket som befarat i uppförsbackarna, så det var bara att fortsätta att kämpa hela vägen in i mål. Slutade trots de minst sagt suboptimala förutsättningarna 12:a (men hela 4:00 efter överlägsna Kyburz) vilket räckte till att behålla fjärdeplatsen i totalen. Lite plåster på såren, men jag hade ju mycket hellre fått chansen att utmana om pallen. Fjärde bästa orienteraren i världen på herrsidan sett över hela 2017 är rätt häftigt ändå. Men nästa år då…

Screenshot_2017-09-30-16-49-04-1

Karta Medeldistans

Söndag – Sprintstafett

Efter lite snack med Håkan efter medeldistansen fick jag på den avslutande sprintstafetten springa andrasträckan i det svenska andralaget tillsammans med Helena Bergman, Oskar Sjöberg och Sara Hagström. Helena var inne som femma på den första sträckan, med häng på täten bestående av Sverige 1, Schweiz 1, Schweiz 2 och Norge 1. Osäker som jag var på min fysiska status valde jag att inte försöka rusa ikapp i början, utan att ta det i mitt eget tempo och fokusera på orienteringen. Det fungerade bättre än gårdagen och det var förmodligen ett bra beslut att öppna lite försiktigt i den inledande uppförslöpningen. Vid varvningen efter det korta förstavarvet hade jag fortfarande häng på lagen framför, och jag insåg att jag trots den dåliga känslan kunde hålla jämna steg med de framför.

WC_grindelwald_SR_1

Jag fortsatte springa bra och vid den 9:e/10:e kontrollen var jag uppe i den nu samlade tätklungan. Hänger med bra, plockar mina gafflingar och vid den tredje sista kontrollen har jag kommandot. Tar dock fel vägval uppför en trappa till näst sista och får se mig precis passerad av de båda schweiziska lagen och växlar ut Oskar som trea, efter att ha sprungit den snabbaste tiden på andrasträckan. Härligt att kunna avsluta den internationella säsongen med en bra insats ändå!

WC_grindelwald_SR_2

Men som alla som sprungit stafett säkert känner igen sig i är det värsta inte att springa själv utan att stå bredvid och vänta… Efter en diskning på Sverige 1 och en felstämpling på Schweiz 1 var vi med i toppstriden. Sara avgjorde på ett snyggt sätt kampen mot Norge 1 på sista och säsongen avslutades därmed med en världscupseger! Vilken laginsats! Sverige hade  redan ordnat segern i stafettvärldscupen innan den här tävlingen men vilket sätt vi avslutar det på! Totalt blev det 5 segrar, en andraplats och en tredjeplats till Sverige i de 7 tävlingar som ingick i stafettvärldscupen. Svårslaget!

22154425_1781447008549749_8559027933567524077_n

Världscupseger! (Foto: Rémy Steinegger)

stafettWC2017

Vinnare av stafettvärldscupen 2017! (Foto: Håkan Carlsson)

Efter tävlingarna förflyttade vi oss till Ticino i södra Schweiz på gränsen mot Italien där EM ska gå 2018. Hade egentligen varit bäst för mig att vila helt, men eftersom det är det enda lägret vi kommer att ha i området innan EM tog jag mig i alla fall ut för att få lite tid i terrängen. Samtliga kartor därifrån hittas i kartarkivet. Sedan blev det direkt ifrån Schweiz till 25manna, vilket också blev min sista orienteringstävling säsongen 2017. Och vilket år det har varit! Dyker väl kanske upp en utvärdering här på bloggen inom kort…

//Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s