Världscup i Lettland och VM-läger x2

Hemma i Örebro igen efter 18 dagar på resande fot. Inledde turnén med världscuptävlingar i Lettland följt av ett träningsläger som förberedelse inför VM 2018. Flög sedan direkt från Lettland till Norge där jag anslöt till ytterligare ett VM-läger, det inför VM 2019. Många kartor har det blivit! Men först var det alltså världscup. Den lettiska staden Cēsis (Venden på svenska) stod som värd och terrängen var väldigt lik det som väntar på VM nästa år. Det var ett tufft program med fyra lopp på tre dagar, med medeldistans fredag, stafett lördag och sprint kval+final söndag. Jag hade tagit det rätt lugnt med orienteringen efter World Games och var nu rejält sugen på att få tävla igen!

Medeldistans

Foto: Skogssport

Det bjöds på en riktigt grön inledning av banan. Jag valde att satsa hårt direkt från start och ta det säkert tekniskt vilket jag antog skulle löna sig i längden i den här typen av terräng. Det verkade vara en teknik som lönade sig, för vid den femte kontrollen ligger jag tvåa totalt. Känslan vid samma tidpunkt i loppet är dock mer svårbedömd. Fysiskt började jag känna mig lite trött och det är omöjligt att i den här skogen avgöra om det är för att man springer fort eller bara är seg när man hela tiden fastnar i grönt och vindfällen. Samma sak tekniskt. Visst, jag hade fått mina kontroller bra, men jag hade ingen uppfattning om huruvida jag har fått bra stråk eller inte. Huvudsaken i det här läget är att fortsätta kämpa på så gott det går, vilket jag också gjorde.

Har sedan mitt sämsta parti av loppet kontroll 6 till 9 där jag tappar totalt en dryg minut, med mindre krokar in mot 6:an och 7:an och ett fruktansvärt dåligt stråk till 9:an. Ska man springa bra på VM nästa år gäller det att lära sig hur man angriper den typen av sträckor och var det finns bra stråk någonstans. Har vid kontroll 10 dock inte tappat mer än ner till 7:e plats totalt, så det är fler som haft problem.

Lämnar det dåliga partiet bakom mig med sträckseger till kontroll 11 och därefter en fortsatt stark avslutning av loppet. Tuggar på i backarna och tjänar uppenbarligen på att ”gå safe” till sluttningskontrollerna 14 och 15. Kämpar mig i mål utan att ha någon aning om hur mitt lopp skulle stå sig, men gjorde förmodligen mycket rätt under banan eftersom det till slut räckte till en fjärdeplats, 1:19 efter segrande Olav Lundanes. Riktigt kul med ytterligare ett bra resultat i en internationell medeldistans, och den här gången i en terrängtyp som jag ännu inte skulle säga att jag känner mig särskilt bekväm i. Lite surt bara att lämna ifrån sig pallplatsen till Gustav på spurten. Alltid lika kul att bli 4:a 😉

Resultat | GPS

Stafett

Dagen efter medeldistansen gjorde skogsstafetten comeback på världscupprogrammet för första gången på över 10 år. Det är inte så ofta man får möjligheten att springa stafett för Sverige internationellt så detta var ett perfekt tillfälle att få träna på att springa mästerskapsstafett. Jag fick efter mitt fina resultat på medeldistansen den stora äran att springa förstasträckan i Sveriges förstalag tillsammans med Johan Runesson och Gustav Bergman.

Foto: Jānis Līgats

Det är oerhört nervöst och samtidigt otroligt inspirerande att stå där på startlinjen, i främsta ledet med startnummer 1 på nummerlappen. Hade bestämt mig för att ta det lugnt i starten och komma in i kartan på ett bra sätt men är ändå först vid startpunkten och blir snabbt ensam på ett eget vägval. Har bra koll, men drar bort från min riktning när jag återigen får syn på andra löpare in mot första kontrollen och hamnar vid fel gaffel. Tar det lugnt, läser in mig och tappar inte jättemycket tid då kontrollerna låg ganska nära varandra, men hamnar rätt långt bak i ledet och i den här terrängen är det rätt svårt att avancera vilket lätt kan bli frustrerande. Fortsätter jobba på utan att stressa och vid varvningen har jag häng på täten igen.

Har bra koll på slutvarvet och är med i tätklungan vid den näst sista kontrollen. Får dock släppa iväg några sekunder på en del löpare i den tuffa stigningen upp mot målet och växlar ut Johan som 4:a. 4:a blev även lagets slutplacering, men endast inofficiellt då bara det första svenska laget räknas i resultatlistan. Det svenska andralaget visade nämligen vilken bredd vi har på herrsidan just nu och tog hem segern. Sverige säkrade därmed även totalvinsten i stafettvärldscupen trots att en deltävling återstår.

Resultat | GPS

Sprint

Trodde att kroppen skulle kännas lite sliten efter två riktigt tuffa lopp på två dagar, men kände mig förvånansvärt pigg och fräsch på söndagsmorgonens sprintkval och kunde ta hem segern i mitt kvalheat efter ett stabilt lopp. Alltid motiverande att starta sist i finalen!

Sprintfinalen gick inne i centrala Cēsis och vi visste att det skulle komma att bli en del kupering. Tog en snabb blick över hela kartan på väg till den första kontrollen och såg som hastigast att den kuperade parken skulle komma mot slutet av banan. Valde därför att ta det lite lugnare i inledningen för att kunna komma starkt på slutet. Gjorde ett stabilt genomförande av banan och plockade mycket riktigt placeringar genom hela loppet. Dock var delen i parken betydligt snällare än vad den såg ut vid första anblicken och jag kanske därför var onödigt försiktig i början? Svårt att säga, kompletterade i alla fall min rad med fjärdeplaceringar under helgen och får vara nöjd med det. Kryper sakta närmare toppen på sprint och om jag inte har helt fel är detta det närmaste jag varit segraren rent tidsmässigt på en internationell sprintfinal? Priset var en bok om Cēsis stadsvapen (på lettiska!) och en glass i kiosken på arenan.  Glassen var mest uppskattad 😉

Foto: Orienteering World Cup Latvia

Resultat | GPS

Nu återstår endast två deltävlingar i årets världscup, en långdistans och en medeldistans i Grindelwald, Schweiz den 29:e och 30:e september. Jag kommer att åka dit som tvåa i totalställningen. Riktigt häftigt och fortfarande lite svårt att ta in att se sitt namn däruppe tillsammans med världsstjärnorna. Förutsättningarna är att de två finalloppen måste räknas in i totalen och jag kommer satsa allt på att göra två riktigt bra lopp och så får vi se hur långt det räcker. En sak är i alla fall säker: det kommer bli riktigt spännande!

Tänkte först skriva lite om lägret i Norge, men det var mest träna-äta-sova och förmodligen inte så intressant att läsa om 😉 Samtliga kartor från tävlingarna och träningarna i Lettland och Norge hittas som vanligt i kartarkivet.

// Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s