SM Sprint 2017, analys och banläggarens tankar: H21

H21_inledning

Kontroll 1:

Herrarnas bana inleds precis likadant som damernas de tre första kontrollerna. Som sagt var syftet med den korta sträckan till första kontrollen att förhindra att löparna kom in i loppet på ett bra sätt och direkt minimera deras möjligheter till framförhållning. Jakob Enmark och Daniel Attås delar sträcksegern på 17 sekunder.

Kontroll 2:

Liksom hos D21 väljer de allra flesta att göra det lätt för sig och gå direkt söderut på vägen än att trixa sig den något kortare vägen rakt på.

Sträcksegrare: Jakob Enmark och Gustav Bergman, båda 0:23

Kontroll 3:

analys_d21K3

Även hos herrarna verkar det kortare högervägvalet till kontroll 3 vara några sekunder snabbare än vänster. Gustav vinner sträckan på 0:49, snabbast på vänsteralternativet är Nicolas Simonin med 0:53. Slutsegraren Jonas Leandersson gör här sin sträckplaceringsmässigt sämsta sträcka under loppet och tappar hela 10 sekunder på Gustav.

Kontroll 4:

analys_h21K4

Där damerna fick slappna av lite på väg till sin fjärde kontroll ställs herrarna istället direkt på en vägvalsträcka från kontroll 3. Det finns endast två rimliga alternativ här, där höger är klart kortare. Vänster bjuder dock på fin, rak och enkel löpning, och Emil Svensk vinner sträckan på 1:09 på detta alternativ. Gustav med höger är dock inte långt efter på höger med sina 1:11 så det verkar gå på ett ut. Kanske vänster är bäst ändå om man tar med i beräkningarna att man har större möjligheter att läsa in kommande sträckor på detta alternativ?

Kontroll 5:

Kort avledningssträcka. Jag tyckte det var roligt att få löparna att snurra runt lite.

Sträcksegrare: Flera på 0:13.

Kontroll 6:

analys_h21K6

H21-banan ansluter här igen till D21-banan med ytterligare en vägvalssträcka som inte är så lång fågelvägen, men desto längre löpvägen. Högeralternativet är kortare än de olika vänsteralternativen, och Emil vinner sträckan med höger på 1:00. Det skiljer dock inte alls så mycket är som jag trott på förhand, och Jonas är endast en sekund långsammare på det lila alternativet. Att gå det blå vänstervägvalet verkar dock vara några sekunder långsammare.

Kontroll 7:

Kortsträcka med mikrovägval höger-vänster. Tror inte det spelar någon roll vad man tar här.

Kontroll 8:

analys_h21K8

Samma sträcka som D21 till första radion och liksom hos damerna utnyttjas alla alternativen. Även här verkar röd och grön vara bäst och ungefär likvärdiga. Gustav vinner sträckan på grön med 1:30, 1 sekund före Daniel Attås på röd. Jonas tråcklar sig fram på det något sämre blå alternativet på 1:35, och lila är som förväntat klart sämre (bästa tid Nicolas Simonin, 1:46).

Gustav har gjort den bästa inledningen fram till första radion och har här ledningen med 5:40. Närmast bakom är Emil med 5:49. Jonas har gått lite sämre jämfört med de övriga slutliga medaljörerna och återfinns på en delad tredjeplats med sin klubbkompis Eric Börjeskog på 5:55.

Kontroll 9:

analys_h21K9

Spännande att se på den här sträckan är att det är betydligt fler herrar än damer som hittar det bästa vägvalet. Oskar Sjöberg tar hem sträckan på det kortaste röda vägvalet på 1:05, även Nicolas Simonin springer här och har 1:06. Emil springer fort på det blå vänsteralternativet och har även han 1:06. Jonas springer som Emil men är tre sekunder långsammare. Noterbart är att Gustav tar samma vägval som Oskar, men missar och springer förbi undergången ut på Ekersgatan och tar dessutom sen fel undergång in till innergården där kontrollen sitter. Han är trots detta inte mer än 8 sekunder efter på sträckan.

Kontroll 10:

Kortsträcka. Att ta grinden borde vara någon sekund långsammare än att gå söder om huset.

Sträcksegrare: Gustav Bergman och Mathias Hallmén, båda 0:16.

Kontroll 11:

analys_h21K11

Är lite svårt att tyda GPS-rutterna här, men det ser ut som de flesta springer vänster vilket också borde vara det bästa.

Sträcksegrare: Eric Börjeskog, 0:23.

Kontroll 12:

analys_h21K12

Här skiljer sig återigen H21-banan från D21-banan, och herrarna går lite längre söderut för att få ut mer banlängd. I förskolan där kontrollen sitter har jag laborerat lite med vilka grindar jag ska hålla öppna för att få till både den här och nästa sträcka på ett bra sätt. Utifrån provlöpningar var jag ganska säker på att det kortaste lila alternativet skulle vara bäst, men Emil vinner sträckan på 1:05 på det något längre röda vägvalet och Jonas är tvåa på 1:07 på samma alternativ. Jag tror ändå att de båda hade haft lite bättre tid på sträckan om de sprungit lila. Rasmus Svantesson gör nämligen här en riktigt bra tid med 1:08 på just det lila vägvalet. Snabbast på grön är Gernot Kerschbaumer med 1:09.

H21_mitt

Kontroll 13:

analys_h21K13

En sträcka med många olika varianter där man först måste bestämma sig vilken grind man ska ta ut från förskolan. Att ta den norra grinden är 35-40 meter längre än att ta den östra. Min tanke var att man skulle tjäna på att trixa sig rakt på här (blå vägval), vilket Jonas gör och vinner sträckan på 1:04, hela 5 sekunder före Gustav Bergman och Anton Sjökvist som tar det lila vägvalet. Emil tar på den här sträckan både fel grind ut från förskolan och springer runt vänster. Han tappar därmed 12 sekunder på Jonas, och går från att ha legat före honom totalt vid K12 till att ligga efter. Jonas är sen strax före Emil resten av loppet. Men Gustav har i det här skedet fortfarande totalledningen, 3 sekunder före Jonas.

Kontroll 14:

Ren löpsträcka. Emil och Max Peter Bejmer har snabbast tid med 0:35.

Kontroll 15:

analys_h21K15

Här ser vi ett intressant fenomen som jag inte riktigt vet vad det beror på. Trots att det på den här sträckan i princip inte skiljer ett dugg i längd mellan de olika vägvalet, väljer i stort sett alla att gå vänster. Emil vinner sträckan på 0:52. Läget här vid den andra radion är att Jonas har tagit över ledningen för första gången i loppet, och han kommer att hålla den hela vägen in i mål. Gustav som dominerat i inledningen av loppet tappar lite i löpningen, och är nu tvåa, 2 sekunder bakom. Emil är trea, 3 sekunder efter Jonas.

Kontroll 16:

Ren löpsträcka där enda svårigheten är när man ska gena på gräset uppför slänten. Jonas krossar på sträckan och vinner den med hela 4 sekunder före Emil.

Kontroll 17:

analys_h21K17

Samma långsträcka som damerna (se D21 för lite djupare analys av själva sträckan). Även här verkar det inte spela någon roll om man springer vänster eller helt runt höger. Emil vinner sträckan på 1:36, 3 sekunder före Jonas som springer höger och Oskar som springer vänster. Gustav springer som Jonas och har 1:40 på sträckan.

Kontroll 18:

analys_h21K18

Höger eller vänster? Vänster är kortare vilket de flesta löparna också verkar inse. Endast några få springer höger. Gustav har fått upp farten igen och vinner sträckan på 0:23. Närmast bakom är Jonas och Emil, båda på 0:24. Jonas leder nu 4 sekunder före Emil och 7 sekunder före Gustav med bara en liten bit kvar in mot mål.

Kontroll 19:

analys_h21K19

Kort sträcka med mikrovägval. Vänster är ett par sekunder snabbare.

Sträcksegrare: Jonas Leandersson, 0:15.

Kontroll 20:

analys_h21K20

En annan sträcka än D21, men med samma problematik. Springa längs med slottsväggen eller inte? Som sagt tror jag att slottsvägen är 2-3 sekunder långsammare trots att det är kortare, pga av att det är lite för knixigt. Emil springer utsida och vinner sträckan på 0:26. Snabbast på insidan är Erik Börjeskog med 0:28.

Mål:

H21 blev en riktigt tight historia. Jonas vinner på 15:07, två sekunder före Emil och 10 före Gustav. Jag hade tippat en segrartid på 14:30, men liksom hos D21 togs det i toppen lite för många dåliga vägval. Det går nog att dra banan på låga 14 om man tar rätt vägval på varje sträcka och inga tveksamheter.

Topp 10 i H21, SM Sprint 2017:

1 Jonas Leandersson Södertälje-Nykvarn OF 15:07
2 Emil Svensk Stora Tuna OK 15:09 +0:02
3 Gustav Bergman OK Ravinen 15:17 +0:10
4 Eric Börjeskog Södertälje-Nykvarn OF 15:38 +0:31
5 Oskar Sjöberg OK Linné 15:43 +0:36
6 Gernot Kerschbaumer OK Pan-Kristianstad 15:54 +0:47
7 Max Peter Bejmer IFK Göteborg 16:08 +1:01
8 Erik Berzell Järla Orientering 16:11 +1:04
9 Anton Sjökvist Stora Tuna OK 16:18 +1:11
10 Rasmus Elmelid Linköpings OK 16:23 +1:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s