SM Sprint 2017, analys och banläggarens tankar: D21

Snabbanalys av D21 för den intresserade:

Kontroll 1:

D21_inledning

Syftet med den första kontrollen var att förhindra löparna från att komma in i loppet som de ville, utan det var pang på direkt med en kort sträcka. Inga konstigheter, men gjorde det förhoppningsvis svårt att få in framförhållning.

Sträcksegrare: Tove Alexandersson och Karolin Ohlsson, båda 0:20.

Kontroll 2:

En sträcka utan några egentliga vägval, att kryssa sig fram längs med strecket är något kortare, men de allra flesta väljer ändå att göra det enkelt och gå ut direkt söderut mot vägen. Går förmodligen på ett ut. Noterbart är att Tove verkar ha problem vid kontrolltagningen och tappar 11 sekunder på den här sträckan.

Sträcksegrare: Helena Jansson, 0:25.

Kontroll 3:

analys_d21K3

En sträcka som varit med nästan från början i banläggningsarbetet. Det skiljer 20 meter mellan vänster och höger och tanken var att löparna skulle lockas att fortsätta ut från kontrollen på det lite längre vägvalet. Helena Jansson är klart snabbast på sträckan med sina 55 sek på det kortare högervägvalet, hela 4 sek före Ellinor Tjernlund, även hon sprang höger. Snabbast på vänster är Alva Olsson på 1:03, 8 sek och är 4:a på sträckan. Den generella tendensen är att löpare som tar höger tjänar några sekunder.

Kontroll 4:

Avledningsträcka. Inga tekniska svårigheter. Utnyttjar löparna detta för att läsa in kommande sträcka?

Sträcksegrare: Karolin Ohlsson, 0:26

Kontroll 5:

analys_d21K5

Längre sträcka med lite olika varianter på höger och vänster, där det egentligen inte skiljer många meter mellan de olika alternativen. Catherine Taylor vinner sträckan med 4 sek på 1:37 med det röda vänstervägvalet (435 m) och alla de tre bästa tiderna är satta på just detta vägval. Snabbast på en högervariant är Nadiya Volynska med det röda vägvalet, och trots att det är 10-15 meter kortare är hennes tid 11 sekunder långsammare. Löpbarheten på det vänstra vägvalet verkar vara det som fäller avgörandet, och kanske får löparna här också en chans att läsa in framåt?

Kontroll 6:

D21_mitt

En kort sträcka med mikrovägval höger eller vänster. Det är dock omöjligt att utläsa från GPS-rutterna hur det har sprungits här och troligtvis skiljer det inte mer än någon sekund på alternativen.

Sträcksegrare: Delas av många på 13 sekunder.

Kontroll 7:

analys_h21K8

Här utnyttjade löparna alla möjliga alternativ vilket var kul att se. Personligen trodde jag det röda högervägvalet skulle vara något bättre då det är både kortare och mindre knixigt, men Tove och Karolin på vänster (grön 452 m) är lika snabba som Alva på höger med 1:45. Tendensen är densamma även bland löparna bakom, och röd eller grön verkar inte spela någon roll. Blå eller lila är däremot klart sämre.

7:e kontrollen är även första radion. Totalställningen här är: 1:a Karolin Ohlsson 6:45, 2:a Lina Strand 6:16, 3:a Tove Alexandersson 6:18. Medaljörerna har med andra ord kopplat ett litet grepp redan här.

Kontroll 8:

analys_d21K9

Ytterligare en vägvalsträcka, där endast en av löparna (Alva) hittar det bästa vägvalet och vinner sträckan med 3 sekunder på 1:13. Tove och Karolin följer på 1:16 med den blå vänstervarianten. De allra flesta av löparna verkar också ta detta alternativ så det är svårt att säga hur stor skillnaden är på blå och grön.

Kontroll 9:

Kortsträcka som inte borde ställa till något för löparna. Att ta grinden är lite långsammare än att gå söder om huset.

Sträcksegrare: Karolin Ohlsson, 0:18

Kontroll 10:

analys_h21K11

Finns lite olika varianter här, men så länge man håller sig till helt vänster eller helt höger spelar det ingen roll. Det är svårt att se på GPS-rutterna, men det ser ut som de flesta valt vänster och de snabbaste tiderna ses där.

Sträcksegrare: Karolin Ohlsson, 0:26

Kontroll 11:

analys_d21K11

Troligtvis ganska givet att gå höger på den här sträckan, då vänster är både längre och knixigare. Tyvärr var passagen mellan husen också lite svår att se från den här sidan på grund av lövverk. Tove vinner i alla fall sträckan på högervarianten med sina 36 sekunder.

Kontroll 12:

analys_d21K12

Här hade jag faktiskt räknat med att vänster är det bästa vägvalet, men skillnaden är inte särskilt stor och Tove verkar haft bra fart, för hon är lika snabb på den längre högervarianten som Helena Jansson och Josefin Tjernlund på vänster (0:58).

Kontroll 13:

D21_avslutning

Vid den 12:e kontrollen ändrar banan karaktär och övergår i en mer löpbetonad transport in mot målet vid slottet. Det saknas dock inte helt vägvalsproblematik, men de är ganska lätta att genomföra. Är ändå lite förvånad över att så många väljer vänster till K13. En ovilja mot att korsa strecket? Lite besviken också att ingen väljer att gena genom innergården vilket faktiskt jag trodde var grundvägvalet om man nu ändå valde vänster.

D21_K13

Lina Strand och Alva Olsson delar sträcksegern på det lila zick zack-alternativet. De fyra snabbaste tiderna på sträckan är satta på detta vägval. Snabbast på vänster är Catherine Taylor, men bara 3 sekunder från sträckseger, så skillnaden är inte så stor.

Kontroll 13 är även andra radion och totalställningen här är: 1:a Tove Alexandersson 11:05, 2:a Lina Strand 11:08, 3:a Karolin Ohlsson 11:12.

Kontroll 14:

Ren löpsträcka där enda huvudbryt är när man ska gena över gräset uppför slänten. Förstås ska man utnyttja tiden på den här sträckan till att läsa in kommande sträcka.

Sträcksegrare: Alva Olsson 0:49

Kontroll 15:

analys_h21K17

Långsträcka där det dessvärre inte skiljer så mycket mellan de olika varianterna. Tove och Alva delar på sträcksegern (1:54), Tove med vänster och Alva med helt runt höger. Min tanke med den här sträckan var ändå att höger skulle vara det bästa, men kontroll 14 fick flyttas längre norrut till nuvarande position för att kompensera för en byggnation framför teatern vilket gjorde vänster längre. Kanske skulle jag ha låtit kontrollen sitta kvar ändå?

Kontroll 16:

analys_d21K16

Klassisk svensk sprintsträcka med höger-eller-vänster-runt-huset-problematik. Och som vanligt i svensk sprint spelar det ingen roll vad man väljer. Tove, Alva och Josefin Tjernlund delar på sträcksegern med 41 sekunder på olika varianter.

Kontroll 17:

Riktigt kort sträcka utan vägval, Nadiya Volynska tar hem sträcksegern på 9 sekunder.

Kontroll 18:

d21_K20

Vägvalssträcka till sista kontrollen. Jag uppskattar att den gröna varianten är 2-3 sekunder snabbare än att springa längs med slottsväggen, trots att det är lite längre. Tove vinner sträckan på den gröna varianten med 23 sekunder. Snabbast på insidan är Lina med 27 sekunder.

Mål:

Tove vinner på 15:19, 12 sekunder före Karolin och 13 före Lina, framförallt tack vare en stark avslutning. Jag hade räknat med en segrartid på 14:45 i D21, så det var en liten miss, men det har tagits fel vägval lite för många gånger hos de flesta löparna vilket gör att segrartiden drar iväg lite. Noterbart är att Tove har sprungit nästan 300 meter längre än kortast löpbara väg vilken är 3730 m. Hade hon hållit samma fart och tagit rätt vägval hela vägen hade det blivit en segrartid på 14:18. Däremot hade jag väl inte riktigt räknat med att segraren skulle ta rätt vägval hela vägen heller.

Hoppas alla D21:or uppskattade banan ändå, härnäst blir det en analys av H21. Stay tuned!!

Topp 10 i D21, SM Sprint 2017:

1 Tove Alexandersson Stora Tuna OK 15:19
2 Karolin Ohlsson Järla Orientering 15:31 +0:12
3 Lina Strand Göteborg-Majorna OK 15:32 +0:13
4 Nadiya Volynska OK Orion 15:44 +0:25
5 Josefin Tjernlund OK Tisaren 15:49 +0:30
6 Catherine Taylor OK Södertörn 16:03 +0:44
7 Helena Jansson OK Ravinen 16:05 +0:46
8 Alva Olsson Linköpings OK 16:12 +0:53
9 Lilian Forsgren OK Tisaren 16:14 +0:55
10 Frida Jönsson Hellstadius Södertälje-Nykvarn OF 16:38 +1:19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s