10MILA 2017

I år gick 10-mila för första gången på västkusten, närmare bestämt i Partille, Göteborg. Jag hade återigen fått förtroendet att springa den första av de tio sträckorna, 10,6 km med start vid kl 21:00 på kvällen. Det blev en lätt jogg hemma på förmiddagen innan bilresa neråt med liveresultat från damstafetten som förstklassig underhållning. Vi hann dessutom fram precis lagom till att kunna se den rafflande uppgörelsen live. Lagmöte och därefter gick jag och rekognoserade start- och målfållor. Var inte särskilt nervös inför loppet utan mer rädd för själva starten med över 300 upphavrade förstasträckslöpare som trycks in i en smal fålla med tre skarpa kurvor och en flaskhals till backe uppför till startpunkten.

10mila2017_lagfoto

Hagaby Blue Mountain Bulls på 10mila! Bakre raden från vänster: Oskar Eklöf (str 3), undertecknad (str 1), Love Sintring (str 4 ”Långa Natten”), Sebastian Månsson (str 5), Samuel Andersson (str 9). Främre raden från vänster: Viktor Larsson (str 2), Harald Larsson (str 10), Jakob Wallenhammar (str 7), Filip Dahlgren (str 6). Saknas på bild gör John Oskarsson (str 8). Foto: Carina Regborn.

Med startnummer 76 fick jag en position ute till höger i tredje ledet, det vill säga ganska mitt i smeten. Hade tidigt bestämt mig för att när startskottet gick inte ens försöka titta på kartan. Allt fokus var på att överleva! Var extremt defensiv i startfållan, men fick också mina på förhand uttänkta linjer, väl uttagen sväng i första kurvan, snäv tagning av den andra, långt ut till höger i den tredje för att slutligen hamna långt ut till höger i backen och därmed slippa tratten i mitten.

Passerar startpunkten och tar för första gången en titt på kartan, föga förvånande långsträcka till första kontrollen – om än inte så lång som jag kanske hade trott. Den tunga stigningen fortsätter även efter startpunkten och trots att jag hamnat en bit bak i fältet kan jag snabbt avancera upp i backen på sidan av ledet. Hittar inget klockrent vägval på sträckan utan bestämmer för att ligga och kryssa hyfsat rakt på. Får kämpa lite i början för att hitta stråken, som Kilsbergslöpare vill man ju gärna ner i och glida längs med mossdragen – det fungerar inte i Göteborg! De västkustska tuvmossarna var efter gårdagens regn dessutom extra blöta och tunga. Uppe på höjderna var det däremot hur fint som helst så det var dessa man fick söka sig till.

Stämplar först vid min gaffel, men passerar en del folk vinkelrätt mot min löpväg till den andra kontrollen, så inser att det kan vara rätt rejält gafflat här. Får andra och tredje kontrollen bra och känner att jag nu börjar komma in i karta och terräng på ett bra sätt efter hetsen i starten. Kommer upp mot den fjärde kontrollen som även är TV-kontroll och ser ingen framför. Kastar en blick bakåt och ser ett koppel av lampor, men har en lucka så det är bara att köra!

10mila2017_TV1

Vägvalssträcka till den femte kontrollen, velar lite fram och tillbaka, men beslutar mig för vänster och kan därmed få springa lite stig och väg samt få en fin ingång till själva kontrollen. Kortsträcka och en liten backe upp till nästa kontroll. Ser lampor i botten av backen när jag skråar ut mot den sjunde kontrollen. Härligt att vara jagad!

Börjar nu mörkna på ordentligt, och alla som känner mig vet att jag inte är det minsta förtjust i nattorientering… Extra motivation att springa fort för att få så lite av den varan som möjligt med andra ord ;).

Jag känner mig inte det minsta trygg med orientering i hög fart på natten, men låg kvar i det fina flyt jag kommit in i medan det fortfarande var ljust, och tog det säkert och metodiskt. Kartan var även exemplariskt bra (ni kan ju testa att springa nattorientering på Nytorpkartan vid OK Tylöskogs klubbstuga utanför Svennevad och se vilken grymt självförtroende man har efter det… 😉 ) och jag plockar även kontrollerna 8-11, kortsträckor i ett mer tekniskt parti, på ett bra sätt. Ser lampor en bit bakom mig som är på väg upp till 9:an när jag springer mot 10:an, men därefter var det helt mörkt i skogen.

Sätter kontroll 12-14 på ett bra sätt och banan återkommer nu till den lite mer flacka och diffusa höjdplatån närmast arenan. Alla detaljer flyter ut i varandra, och det är flera gånger på den längre sträckan på skrå till den 15:e kontrollen som jag får den där obehagliga känslan att jag inte riktigt har koll på exakt var jag är någonstans. I de lägena är det bara att lita på att man har hållit en bra riktning och fortsätta köra på! Får min gulmosse strax innan kontrollen, och kan även checka av en brant snällt utmärkt med en kontroll innan jag ändå lite lättat stämplar vid min brant i sluttningen.

De fyra nästkommande kontrollerna var även de lite luriga, men det fanns mer detaljer att läsa på här och jag gjorde som man ska göra på natten – ta det lite extra säkert. Går också på en grym adrenalinkick som kommer av att veta att man ligger först på 10-mila, är jagad, men känner sig hur pigg som helst och kontrollerna bara sitter där de ska hur lätt som helst!

Sätter så stämpeln vid den sista kontrollen och kommer ner och möter publiken vid arenan efter en lång stund ensam i mörkret och speakern Per Forsbergs röst att jag är först. Grymt häftigt!

Karta. Livelox.

10mila2017_målgång

Kan därmed växla ut Viktor Larsson med vad som skulle visa sig bli en ledning med 4:06. Och vilket lopp han gör! Sololöp ensam i tät på en 11,9-kilometers nattsträcka och Hagaby ut i ledning även på den tredje sträckan. När hände det senast? Övriga i laget kämpade på bra i mörkret även de och vi slutade på en slutlig 58:e plats. Vi uppnådde därmed vårt mål med topp-60, men det kändes ändå som alla var sugna på mer och grymt laddade för Nynäshamn 2018!

10mila2017_växling

Foto: Lars Rönnols.

//Martin

En reaktion på ”10MILA 2017

  1. Härlig läsning Martin! Vi som var på plats njöt verkligen av att följa ditt lopp där du ökade på avståndet till bakomvarande löpare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s