Smakstart

Söndagen den 16:e oktober sprang jag världscupfinalen i Schweiz. 189 dagar med träning i snö och vintermörker senare var det så äntligen dags för säsongens första viktiga tävling och mitt första skarpa framträdande 2017.  Den fjärde deltävlingen av Swedish League, en långdistans strax utanför Huskvarna var det som stod på agendan. I och med att tävlingen även gällde som uttagningstävling till världscuppremiären i Finland var hela landslaget med i startfältet. En riktigt bra första värdemätare med andra ord!

Jag hade ganska bra koll vad som väntade terrängmässigt då jag tidigare sprungit en del i trakterna där tävlingen skulle gå. Bland annat sprang jag en Silva Junior Cup (som det hette på min tid, nu känner jag mig gammal…) på grannkartan 2011, en nationell tävling i den västra delen av området 2012, samt tränat en del pass i närområdena under min tid på Eksjö OLGY. Det skulle bli tufft, och med Vagnis som banläggare kunde man ställa in sig på att det var en rejäl långdistansbana som väntade.

Hade en lätt och fin känsla i kroppen under veckans träningar, och genomförde på torsdagen ett intervallpass på ett regnigt och blåsigt GIH som enligt coach låg ”på topp-8 av guldpass genom tiderna”. Släppte inte upp träningen mer än att det endast blev en lugn jogg på lördagen. Tog en tur upp till Rusakulan och samlade lite mental energi. Lite nervositet smög sig  också på, vilket jag såg som positivt!

Obligatoriskt fotostopp på Rusakulan. #Kilsbergspower +100!

Åkte sen ner till Gränna med Mamma och nyblivne natt-SM-fyran Viktor Larsson för att slippa en långt ifrån optimal tidig uppstigning och 2 ½ timme i bil. Spenderade resan ner med att gå igenom gamla kartor och spekulera lite hur banorna kunde tänkas gå.

Väl framme på arenan söndag morgon möttes vi av ett riktigt aprilväder med ömsom snöfall ömsom solsken. Blev lite arenahäng för min del då jag startade sist i startfältet vilket ju alltid är roligt! Kände mig riktigt taggad och lite nervös inför det som väntade, så det var skönt att få springa av sig lite med ca 400 meter till startpunkten. Inleder stabilt de första 4 kontrollerna i ganska öppen och fin, men lite brötig och kuperad skog. Till den femte kontrollen väntade sen en långsträcka på 3,7 km på diagonalen över hela kartan. Tog mig lite tid i vägvalsbedömningen, men tyckte att jag kunde pussla ihop några fina stråk ganska rakt på. Sneglade även lite på ett högervägval runt Pukasjön, men valde bort det då jag tyckte att väglöpningen inte vägde upp den extra längden, samt att man dessutom var tvungen att klippa några hyggen för att binda ihop vägarna.

Kortsträcka sen till den 6:e kontrollen som även var radiokontroll. Tar min första gel, tittar på klockan och ser att jag är lite snabbare än den bästa radiotiden jag fått höra innan jag startade. Tog det som ett tecken på att det inte varr något fel på farten och får lite extra lugn när jag plockar de nästkommande kontrollerna som är lite mer tekniska och lagda i mer svårframkomlig terräng.

Därefter väntade ytterligare en långsträcka som tog banan tillbaka mot arenan och varvningen. Tyckte även här att det egentligen inte var något som hindrade ett vägval ganska rakt på. Hade nu varit ute i ca 55 minuter och fick min enda energidipp under banan då jag fastnar i ett område med vindfällen och försöker undvika att bli frustrerad då jag får stanna och klättra lite. Tar en omstart, bestämmer mig för att ta min andra gel och kommer tillbaka in i loppet. Passerar genom varvningen och får höra att jag har en ledning på 41 sekunder, vilket så klart gav inspiration ut på den avslutande slingan. Får en tredje gel av Viktor vid kartbytet och känner mig fortsatt stark när jag passerar startpunkten för andra gången.

Går lite darrigt på två av sträckorna, men kan forcera bra och när jag kommer in på upploppet får jag höra av speakern Per Forsberg att det är klart! Seger med 41 sekunder efter 88 minuter och 32 sekunders löpning. Att det även var min första seger i en deltävling i Swedish League gjorde det extra roligt! Så himla skönt att få det här kvittot på att vinterträningen fungerat bra.

Karta. Resultat.

Igår blev det även officiellt att jag är en av de förhandsuttagna till världscuppremiären i Finland den 24:e till 28:e maj. Känns bra att därmed kunna skippa lite tävlingar och få möjlighet att träna på bra istället inför det som komma skall. Närmast väntar två tyngre träningsveckor där jag bland annat springer förstasträckan på 10MILA på lördag. Därefter en lite lättare vecka med full fart på Swedish League-sprinten i Bollnäs den 12:e maj innan det bär av till Estland och VM-tester den 19:e och 21:a maj. Härligt att cirkusen är igång igen!

//Martin

En reaktion på ”Smakstart

  1. Härligt att läsa din text. Kilsbergen med Rusakulan är för dig en mental ”laddstation” där du samlar energi för kommande viktiga aktiviteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s