Precamp #1

Har de senaste åren varit ganska mycket i trakterna runt Strömstad, både på landslagsläger och på egen hand. Nu var däremot första gången jag var där och vetat att jag kommer att springa den där tävlingen som hägrat i tankarna i så lång tid.

Precamp inleddes med ett sprintprecamp i Göteborg på lördagen, då möjligheterna för sprintträning i Strömstad är något begränsade för tillfället… Simulerat kval på förmiddagen och simulerad final på eftermiddagen. Sprang båda i lugn flytfart och med jogg till och hem från träningarna från hotellet blev det 75+80 min / 13+15 km.

Qual 9 Juli.Men Q

Kvalbanan.

Fortsatt sprintfokus även på söndag. Sprintstafetträning i tvåmannalag. Högintensivt, ca 95 % av tävlingsinsats, 15 min, + 35 min uppvärmning / nedjogg. Därefter fick asfaltsmusklerna vila lite och vi var ett gäng som på eget bevåg åkte till Hagryd-Dala för ett fint teknikpass. Nästan 60 min på 5,5 km – ingen höjdarkilometertid precis. Cool terräng!

GBGhagryddala

Hagryd-Dala

På måndagen inleddes ”riktiga” precamp i Göteborg för lite snack med media. Fint styrkepass på gymmet på förmiddagen (alltid roligt att se hur andra tränar) och på eftermiddagen ett teknikpass i Uddevalla på vägen till Strömstad. Kartan ritad av en av kartritarna till VM. Golf-OL i lugnt tempo tillsammans med Peter Öberg. 90 min / 10,5 km.

Var ganska flexibelt upplägg på precamp beroende på vilka distanser man ska springa. Tisdagen blev därför en heldag i Lysekil med två sprintträningar. Sprang några slingor på den första som uppvärmning till lite korta intervaller på Gullmarsvallen. 365-metersbana och grusunderlag är retro! 8*150 meter med en minuts vila på 21,5 sek i snitt. Mest för att hålla uppe steget i en lite mer mängdfokuserad vecka. Ganska skapliga tider ändå med tanke på underlaget och de snäva kurvorna. På eftermiddagen sprinstafetträning som jag sprang i lugnt flyttempo. Totalt under dagen 90 min / 17 km.

13669716_10153916538677054_6109898889086849257_n

Minigolf vid Havets Hus i Lysekil mellan passen. Inte riktigt min grej… Slumpbanor där bollarna fastnar inne i hindren 😉 (Foto: Håkan Carlsson)

Onsdag träningsdag i Norge med två pass för de som vill förbereda sig på långdistans. Reserv som man är gäller det att vara beredd om det skulle hända något. Första passet på VC-kartan i Prestebakke. 95 min / 10,5 km i fin terräng som jag skulle säga mer liknar den hemma i Kilsbergen än Strömstad. Lunch vid fjorden och utsikt över långdistansområdet innan dagens andra pass på Iddefjordsfjella. 90 min / 11,5 km. Magiskt fin terräng som jag tror är mer relevant för långdistansen på VM.

Iddefjordfella-Lång.A

Lugn jogg i skog + stegringar torsdag förmiddag (30 min / 4 km) då det vankades sprinttävling på eftermiddagen i form av Norges VM-test. Tog det som en ”riktig” tävling i den mentala inställningen. Blir nog sista relevanta sprinttävlingen innan VM och en möjlighet att träna på EMIT touch-free i skarpt läge. Benen var inte jättefräscha efter 3 timmar tunglöpt skog dagen innan men känslan var OK ändå. Genomför ett bra lopp och slutar 8:a i hyfsat bra konkurrens, 38 sekunder efter Jerker som visar formbesked.

vmtestsprintN

Vänster är bättre både till kontroll 3 och kontroll 4, fast skillnaden var nog inte mer än några enstaka sekunder. Misstag på ca 5 sek till kontroll 10 när jag passerar över tunnelöppningen och inte riktigt förstår kartan. Kan återigen konstatera att jag kommer starkt på slutet på sprintlopp. Dels brukar jag medvetet öppna lite försiktigt och dels är jag något av en ”slow starter”/långdistansare. Funderar på att testa att öppna hårt på O-Ringensprinten för att se hur utfallet blir. Körde lite samma taktik på SM 3000 m i vintras och konstaterade att jag inte behöver vara orolig för att gå ut för snabbt i början då jag inte tappar så mycket på slutet som andra av att gå mig stum.

20160714_221650

Krabbfiske och krabbrace på kvällen efter sprinten!

Precamp avslutades officiellt på fredagen och Strömstad kommun bjöd på utflykt bland Kosteröarna. Fin morgonjogg innan på klipphällarna kring boendet i Källviken. 50 min / 7,5 km.

20160715_075130[1]

20160715_102801[1]

Båtutflykt

13691020_10153924142807054_2646974208252297094_o

Båtutflykt (foto: Håkan Carlsson)

20160715_111501[1]

Ursholmen

20160715_111409[1]

När fyrarna på Ursholmen uppfördes blev de Sveriges första fyrar med betongtorn.

Efter en härlig dag på sjön rundades precamp av med deltagande på Norges VM-test i medeldistans. Sprang runt lite lugnt och njöt av terrängen (55 min / 6,5 km) innan resa hem till Örebro. Lite fina intervaller hemma sen på lördagen (10*1000 m i 3:05-fart på banvallen med en minuts vila) fick sätta punkt för en mer mängdbetonad fas i träningen mot VM. Nästa vecka blir det istället mer intensitet och mindre mängd. Kommer sen att vara med på O-Ringen, men har en träningsvecka där uppe och springer enbart sprinten.

Snart bara en månad kvar till VM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s