Från sprint till ultralång via Idre Fjäll

Efter att ha tagit det relativt lugnt veckan efter VM-testerna inleddes träningen mot den 20:e augusti med försiktig upptrappning vecka 25 för att på helgen komma igång på allvar med inledningen av det första av flera sprint-precamps inför VM, det här hemma i Örebro.

Söndagen blev en intensiv dag med både Örebro City Sprint (i år tilldelad WRE-status) och direkt efter Örebro Sprintmixstafett, på Söder i Örebro. Den inledande individuella sprinten blev lite upp och ner, regnade till och från under dagen och gatorna var snorhala. Halkade direkt efter startpunkten och drog sönder stora delar av kartan mot asfalten. Lite svårt att fokusera 100 % när man måste tänka på hur man ska ta kurvorna och det blev en vild chansning mellan K9 och K10…

ÖCS2016

Kunde ändå gå i mål på en klar andraplats, 6 sekunder bakom Emil Svensk, men av någon anledning saknade min sportident alla stämplingar mellan K8 och K18 (!). Det visade sig senare att alla stämplingar fanns i respektive enhet, men pga WRE-regler kan jag inte bli godkänd i tävlingen. Gör mig i och för sig inte så mycket i det här fallet, men det är ju aldrig kul när det är teknikstrul som ska sabba resultatlistan. Måste även passa på att hylla Almby IK för ett utomordentligt proffsigt arrangemang. Kändes nästan som att vara på en världscuptävling men karantän, uppvärmningskarta och hela köret.

Inte ens en timme senare gick starten för sprintstafetten, vilken i år hade blivit till en landskamp Sverige-Danmark då både svenska och danska landslagslöpare var på plats. Danmark var väl kanske lite av en favorit på förhand då de ställde upp med 75 % av det lag som ska springa sprintstafetten på VM i augusti, medan ingen av oss i det svenska laget ska springa mer än sprinten. Karolin Ohlsson inledde stabilt på förstasträckan och var inne samtidigt som Danmark med Cecilie Friberg Klysner. Emil Svensk drog sen ifrån Tue Lassen på andra och kunde skicka ut mig i en ledning på 14 sekunder före Andreas Boesen på tredje. Själv gjorde jag ett bra lopp och kunde skicka ut Sara Hagström på sistasträckan med en marginal på 36 sekunder före Maja Alm. Vinstmarginalen skrevs till slut till 40 sekunder och nu är ju frågan vilka som egentligen ska springa i Sveriges lag på VM Håkan Carlsson? 😉

Örebrocitysprint2

Foto: Johanna Henriksson

Örebrocitysprint3

Foto: Johanna Henriksson

Efter två sprintträningar hemma i Örebro blev det en tur upp till Idre Fjäll för några dagar med fin träning. Tyvärr var det misärväder större delen av tiden och jag lyckades nog bara pricka in ett enda pass helt utan regn. Men så grymt fint det är däruppe alltså. Varför bor man inte där? (Det är en retorisk fråga, svaret är en lång, kall, mörk och snörik vinter…)

20160628_160409

På väg mot Städjan (notera de mörka molnen till höger i bild).

20160628_163140

Toppen av Städjan. Precis i tid för dimma och åskskur. Underbart!

20160629_100430

Enda regnfria passet: Tur på Fulufjället. Grymt fint. Här Njupeskär, vilket påstås vara Sveriges högsta vattenfall.

20160629_101954

Här precis ovanför vattenfallet. Vilka vyer!!

20160629_104001

Fantastiskt fint även uppe på fjället.

Avslutade veckan som var mer mängdbetonad med att springa en av årets roligaste tävlingar, nämligen SM Ultralång. Missade fjolårets upplaga pga sjukdom så var riktigt revanschsugen i år. Lite väl revanschsugen kanske… Gick offensivt i starten och blev ganska snabbt själv på eget vägval på långsträckan i början. Stämplar först vid kontrollen och ser ingen annan, fortsätter köra på i mitt eget tempo och kan av och till skymta folk bakom i det gafflade partiet. Kommer in till kartbytet på arenan  i ledning efter den första slingan. Slarvar dock lite på slutet av långsträckan i början av den andra slingan och blir uppfångad av Albin Ridefelt, Joakim Svensk och Ivar Lundanes. Blir lite mer loj i orienteringen i klunga och småsvarvar lite. Börjar också misstänka att den lite väl optimistiska öppningen i kombination med det kvava vädret kostat på lite. Så när Albin tar tillfället i akt och rycker vid det 17:e kontrollen kan jag bara konstatera att det inte finns krafter att svara och låter honom gå. Ungefär samtidigt öppnade sig himlen ovanför Svalboviken utanför Eskilstuna, och det ryktades om att folk duschade utanför duscharna…

smultra16

Inte mycket glykogen kvar i den här kroppen…

Lägger mig i rygg på Joakim på långsträckan tillbaka ner i det gafflade partiet och väntar på att känslan i kroppen ska börja trenda positivt igen. Det går ju alltid upp och ner under långa lopp. Men det blir bara sämre och sämre, inte ens flera muggar sportdryck + gel vid vätskekontrollerna hjälpte och det var bara att konstatera att det var kört. Tappar Tunaryggen efter gafflingarna och överväger starkt att bryta vid varvningen med ca 3 km kvar. Har dock som princip att aldrig bryta ett lopp om jag inte skadat mig på något sätt men det var mer gång och ett trött, trött huvud på avslutningen och kan uppgivet endast titta på när Ivar Lundanes går om mig efter näst sista. 4:a var inte vad jag hade som mål inför den här tävlingen, men har man sprungit rakt in i betongväggen finns det inte mycket att göra. Är (lagom) revanschsugen inför ultran nästa år, då hemma i Kilsbergen! Det blir något att se fram emot!

SMultra16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s