EM i Tjeckien

Börjar landa i vardagen så smått efter en helt fantastisk vecka nere i Tjeckien. Men krascha helt går inte att göra då tävlingshetsen drar igång redan till helgen igen med sprint-SM i Ronneby, i år även VM-test i sprint, och igen helgen efter med medel- och långtester i Strömstad…

Vi anlände till Jeseník i nordöstra Tjeckien efter en turbulent resa där vi först inte fick lyfta från Arlanda på grund av ”kommunikationsproblem” och sedan fik sitta 6 timmar på terminalen i München eftersom vi missat vår transfer till Wroclaw. Var ganska trevligt ändå och blev en hel del sprint- och långnörderi.

 

Hade sedan två dagar innan det var dags för mig att gå in i mästerskapet. Lätt jogg på långmodel första dagen för att få en uppfattning om terrängen. Såg ut precis som jag hade föreställt mig vilket kändes bra och noterade lite hur kartritaren hade tänkt för att bilda en strategi till tävlingen. På lördagen var vi några stycken som var ute på en långrelevant karta som låg på vägen till Bruntal där sprintstafetten skulle gå. Kanske inte helt optimalt att vara ute att heja några timmar, men tror ändå det är bra att få in känslan att mästerkapet var igång och bli sugen på att själv ge sig ut.

Sprint

Sprintkvalet gick nere i själva Jeseník vilket innebar en ganska traditionell sprint. Bjöds på en del kluriga sträckor med utsatta staket men man hade gott om tid att läsa in dem i förväg då de varvades med lite lättare sträckor. Höll mig till planen och genomförde ett stabilt och kontrollerat kvallopp. Lade till och med tid på att läsa kodsiffror vilket jag annars aldrig gör i sprint, men bra att vara på den säkra sidan i ett kval. Trots att det var kontrollerat räckte loppet hela vägen till heatseger vilket var en bra bekräftelse på att formen fanns där.

Sprintfinalen gick sedan samma kväll uppe i spaområdet i en sluttning ovanför Jeseník. Hade bra koll på området då jag lagt ner lite tid på att göra en egen karta över området och vi var ganska säkra på vad som väntade. Gjorde ett bra lopp med några smärre vägvalsmissar och slutade på fjärde plats vilket jag var väldigt nöjd med. Hade satt upp topp-6 (dvs en plats på podiumet) som ett rimligt mål för mig själv, men det är klart att det är lite surt att vara så nära medaljerna…

sprint

Foto: Mårten Lång

Lång

Hade ett tufft program på EM med fyra lopp på tre dagar och redan dagen efter var det dags för kval till långdistansen. Riktigt tuffa banor hade tjeckerna fixat, kanske lite väl tuffa då vi drog över de beräknade segrartiderna med 10 minuter… Hade fortsatt bra tryck i benen och tog en stabil tredjeplats i mitt heat. Var lite osäker i vägvalsbedömningen under loppet, men en snabb GPS-analys på kvällen visade att jag hade tagit rätt för det mest så jag satsade på samma strategi på morgondagens final.

TRAT_LongQ-Men_B

Var helt sjukt nervös och mådde ganska illa hela dagen fram till start på långdistansen som var på eftermiddagen. Brukar aldrig vara nervös innan lopp annars, men sa till mig själv i startfållan att det var ju det här jag tränat för hela vintern. Banan inleddes ner i en ganska diffus mosse. Kom till en kontroll, men nej det är för tidigt – inte min tänker jag, springer lite längre, viker runt en stor rotvälta och där sitter kontrollen. Skönt att få första. Tvåan en brant inne i ett ljusgrönt område. Har bra koll men skärmen satt ganska gömd. Får den OK ändå och trycker på uppför backen till trean. Känner direkt att det kommer bli en tung dag på jobbet, känslan dålig men benen svarade bra ändå så bara att bita ihop.

DSC_0451

Foto: Anna Auermüllerová

Strax innan trean kommer jag plötslig ihop med Frédéric Tranchand som startade hela tre minuter före mig. Blir lite förvånad, tappar lite fokus och lägger en 30 sek på trean. Återfår fokus och ut på långsträckan till femman delar vi på oss. Just den här sträckan hade vi på förhand anat skulle komma och analyserat sönder och samman. Kände mig därför ganska säker på mitt val. Våra olika alternativ var dock lika snabba för på mitten av sträckan är vi tillsammans igen. Fransmannen drar upp ett rasande tempo men jag tar ett bättre stråk sista biten in mot kontrollen och får den först. Ligger sedan och drar några kontroller och tror nästan att Tranchand är på väg att släppa när han plötsligt trycker till och går om. Inser att hans tempo är för högt för mig och ute på vägen till tolvan låter jag mig bli avhängd.

lång

Foto: Mårten Lång

När jag sedan kommer ikapp Johan Runesson som startade sex minuter före mig vid andra vätskekontrollen börjar jag inse att det har gått ganska fort. Har legat lite snävare in mot kontrollerna än Tranchand så har kunnat ana hans rygg framför mig från och till men från och med sextonde kontrollen är jag helt själv i skogen. Får de luriga sluttningskontrollerna 17-18-19-20-21 på ett bra och kontrollerat sätt och sedan var det bara långsträckan hem kvar. Hade läst in den ganska tidigt på banan medan jag fortfarande var ganska pigg i huvudet så visste hur jag skulle springa. Är nu rejält sliten så blev fint med utför, ganska mycket väg och lätt ingång till näst sista. Slänger ett öga på klockan när jag börjar närma mig arenan och inser att jag är på väg mot en tid under den beräknade segrartiden på 100 minuter. Förstod att det kunde räcka ganska långt då jag förutom den lilla kroken på trean gått stabilt hela vägen. Var en helt otrolig upplevelse att stämpla vid sista kontrollen och höra alla svenskar skrika. På något sätt fick jag krafter till en spurt och fick äntligen slänga mig över mållinjen och dö. Hörde att det var en ny ledartid, men var på något sätt för trött och mådde för dåligt för att orka bry mig till en början. När det stod klart att det skulle räcka till medalj kunde jag inte ta in det riktigt. Rörd. Så otroligt häftigt!

MIR_1935

Foto: Petr Kaderavek

MIR_1944

Foto: Peter Kaderavek

13246441_1546981942273721_266571981721261789_o

Foto: Petr Kaderavek

TRAT_longF-Men_A

Stafett

Blev sedan några välbehövliga dagars vila med endast lite lätt jogg på medel/stafettrelevanta kartor. Fick avsluta EM med att springa sistasträckan i Sveriges andralag (”the B-team” 😉 ) tillsammans med Jonas och Johan. Killarna inledde starkt och jag fick gå ut i ledning på sista sträckan tillsammans med Tjeckien och Polen. Nervöst och riktigt kul. Vojtech (för Tjeckien) tryckte på hårt i stigningen i början och vi hängde av Polen ganska omgående. Fick slita lite för att hänga med, benen inte 100 % igen sen lången, har för dålig koll in mot femman och jag och Vojtech bommar lite i sluttningen. Gustav Bergman för förstalaget och Martin Hubmann ikapp. Skärper till mig och plockar mina egna gafflingar och in mot första TV:n är vi en klunga på fem lag med mig, Gustav, Daehli, Vojtech och Hubmann (Rena Hagabyklungan 😉 ). Har sen egen (lång) gaffel och blir ensam i skogen. Kommer in mot varvningen och ser Daehli och Vojtech en bit framför på åkern. Svenskarna skriker att jag är bästa svensklag. Gustav bakom alltså? Vet inte var Hubmann är men inser att det är medalj det handlar om oavsett om han är framför oss eller bakom. Känner mig pigg och går på hårt för att komma upp i rygg på Daehli innan skogsbrynet. Rakt nu sista kontrollerna – bara stoppa pinnen i munnen och köra. Är dock för rädd att det ska komma folk bakifrån, så när jag tycker att Vojtech och Daehli drar för långt vänster till tredje sista vågar jag inte riskera att de bommar. Dumt. De får kontrollen och den luckan som blir gör att stora klubban kommer. Aldrig väggat så hårt i hela mitt liv. Knapp styrfart in i mål. 4:a. Otroligt besviken att inte kunna förvalta det utgångsläget jag fått. Svider hårt när man springer för ett lag. Hade förstått att Gustav blivit avplockad och att det var hyfsat lugnt bakåt kanske jag hade vågat vara coolare. Men lätt att vara efterklok. Har får dålig erfarenhet av mästerskapsstafetter och att försöka avgöra på det här sättet. Hur som helst en stor erfarenhet rikare.

Sammanfattningsvis en helt fantastisk vecka tillsammans med #världensbästalandslag. #betong

MIR_2543

Foto: Petr Kaderavek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s