10MILA

20160514-214526_GJ410_6204_

( Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna ) 

Starten på 10MILA är en av de stora orienteringsupplevelserna, att se nästan 400 lampor ge sig iväg över ett fält ut i mörkret. I år behövdes ingen lampa i starten, men det var en upplevelse ändå. Är personligen ingen helt oerfaren förstasträckslöpare och har sprungit första på 25manna ett par gånger nu, men i 10MILA kanske det är lite av ”slöseri” att sätta mig på första. Med avseende på lagets totala placering är det nog bättre att jag tar en lång sträcka, men de senaste åren på de stora stafetterna har vi testat lite olika upplägg och i år när jag preliminärt blev satt som startman tyckte jag att det skulle bli kul att testa. Vårt upplägg var alltså att försöka hänga med så långt fram så länge som möjligt och målsättningen var att slå fjolårets placering (50). Med tanke på stundade EM passade det också bra för mig att springa en sträcka som inte sliter så mycket.

Start uppför den ökända Mördarbacken på Lugnets skidstadion i Falun. Fältet håller bra fart i början, men det mattas fort av och jag får gå ut långt på sidan för att kunna springa om. Hittar ett bra vägval hyfsat rakt på till först kontrollen och tar hela backen upp. Blir något förvånad när jag inser att jag är själv på toppen. Fortsätter ändå, något annat vägval kan ju faktiskt vara snabbare. Ut på ett uppvuxet hygge. Springer på men börjar bli lite fundersam när det där stigkorset jag ska av på aldrig kommer. Är sedan plötsligt ute i en mosse. Tusan också! Får vika tillbaka upp på stigen och är då uppfångad av klungan. Bara bra så kanske. Fortsätter att vara lite hetsig och kan stämpla först vid min förstakontroll.

tio1

Beslutar mig för ett vänstervägval till tvåan, där inledningen bjöd på en lång sträcka med väglöpning. Ser ingen framför mig på vägen. Tittar bakåt och ser en del folk där, men ganska utspritt. Lämnar vägen och kommer in i ett fint skogsparti som påminde lite om hemma. När jag börjar närma mig tvåan ser jag ett litet band av tända lampor komma ner från höger och vi stämplar i princip samtidigt.

tio2

13166089_1424089900950126_7100891278053681910_n

Trean första gemensamma kontrollen och TV-kontroll. Stämplar som tvåa precis bakom en löpare från Heming som jag inte kände igen. Ut från trean väntade ett väldigt stenigt parti, Heminglöparen tar ett steg på en liggande stock mellan två stenar och jag följer efter. Stocken håller dock inte för mig utan jag går rakt igenom och faller handlöst ner i skravlet. Klarar mig mirakulöst utan några skador, men inser fort att jag i fallet krossat både min kompass OCH min extrakompass (som jag olyckligt nog hade i byxfickan och inte i batteriselen eftersom jag bytte lampa precis innan start). Inte så mycket att göra åt utan bara att acceptera och intar efter det en lite mer passiv roll där jag försökte hålla mig långt fram i tätklungan och vara alert på gafflingarna.

tio3

Lite längre sträcka sedan till kontroll 11. Kände mig pigg men vågade inte gå upp och dra utan kompass i den diffusa sluttningen utan låter löparen från Heming ligga först. Sista biten upp från vägen var det däremot många fina detaljer att läsa på, så jag går upp och styr mot elvan. Njuter lite av känslan att ligga först på 10MILA innan det är fullt fokus ner i en gafflad sluttning. Använder lite detaljer för att få en bra utgångsriktning och plockar metodiskt mina gafflingar. Löpare kors och tvärs i sluttningen. Trycker på lite tillbaka uppför och stämplar först vid den gemensamma kontrollen innan TV:n på hygget. Utnyttjar tiden till att läsa in kommande långsträcka.

tio4

Hittar ett fint vänstervägval som jag tar tillsammans med två SNO-löpare. SNO 1 (tror jag) sätter upp fin fart på skidspåren och jag ligger med ganska behagligt i rygg. Ser inga andra löpare in mot kontrollen, men som alltid kan det ju vara gafflat så man kan inte slappna av för det. SNO-löparen fortsätter trycka på bra även till nästa kontroll som är den sista i skogen innan vi kommer ut tillbaka på ängarna vid lugnet. När vi stämplar och en springande kameraman ger sig av efter oss ut mot kontrollen är det en bekräftelse på att vi är först och jag kan återigen njuta av hur mäktigt det känns.

tio5

Vågar nu trycka på lite och går om SNO ut på det öppna. Men Halden 1 och Halden 2 kommer som spjut bakifrån och trissar upp tempot ytterligare. Till näst sista går de ner på vägen runt men jag kör rakt på vilket förmodligen hade varit bättre om jag inte hade tittat för mycket på de andra istället för att fokusera på mitt eget och tappar höjd sista biten in mot kontrollen. Vid sista stämplar jag därför lite efter de båda Haldenlöparna, men kan spurta om Halden 1 strax efter kurvan. Är dock för långt upp till Antonio Martinez Perez i Haldentvåan, men ändå riktigt kul att kunna skicka ut Harald som tvåa. Bakom levererar även Per ”Peiza” Sjögren i KFUM Örebros lag, in som 12:a på första efter bara några enstaka mils löpning i vinter imponerar.

tio6

13217048_1036184379790041_2558062143306136941_o

Foto: Skogssport

13240096_1014231361958045_8068960578132091512_n

Coach Kroon levererar! Foto: Carina Regborn.

Vi gick till slut i mål som 76:a totalt, där en del var nöjda och en del mindre nöjda med sina lopp. Vi lyckades i alla fall slå tjejernas placering i damkavlen (96:a). Viktig seger 😉 Next up: EM!

En reaktion på ”10MILA

  1. Heming-løperen var 17 år gamle Kasper Fosser som til tross for sin unge alder har vært Norges beste junior i år. Tipper du kommer til å kjenne ham godt allerede før han blir senior! Kasper er dattersønn til Per Fosser som ble verdensmester i stafett 1970, og trolig Norges største o-talent på tolv år, dvs siden Olav Lundanes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s