Helg på hemmaplan

Medan andra flängt runt bland stenar i Gästrikland har jag haft några lugna dagar hemma i Närke. Låtit kroppen absorbera tävlingshelgen i Polen för att vara redo för den sista finslipningen av formen till EM. 4 lopp på tre dagar sliter väldigt mycket, inte bara fysiskt utan även mentalt av den konstanta anspänningen som tävlande innebär.

Dagen efter hemkomst blev det helvila vilket innebar tentapluggande och ritande av karta till EM-sprinten (det senare mer än det första…). Torsdagen bjöd på styrka och lite softa korta intervaller som avslutades med en längre ”nedjogg” i behaglig fart (ca 3:35-tempo) i Oset. En fantastisk dag och det verkade som hela stan firade Kristi Himmelsfärd därute. Var så fint att jag cyklade en omväg hem bara för att försöka få det på bild. Har nog aldrig sett Hemfjärden så blå förut…

20160505_130347

Örebro bjuder på fina men platta löprundor…

20160505_130101

Hela stan verkade fira ledigheten ute i Oset.

På fredagen blev det två lugna pass, där det första var en tur i skogarna söder om Vretstorp på en öppen bana på dag 2 av Närkekvartetten som Tisaren arrangerade. Hade tydligen valt rätt dag för Sydnärkeorientering för på långdistansen dag 1 hade det varit riktig gristerräng. Nu råkar ju jag personligen gilla gristerräng, men kör man ett lugnt pass är det klart roligare att kunna få lite flyt i skogen. Terrängen relevant för Natt-SM och Medel-SM nästa år. Fin öppen skog i det vita, men lite småknöligt i marken och en del undervegetation. Mossarna ganska lömska, ser fina ut men man kan gå ner sig ordentligt i dem. Bitvis gristerräng också, beror väl på vad banläggaren är på för humör 😉 Tisaren är även ökända för att gömma skärmarna, så det gäller att vara på hugget ända fram till kontrollpunkten. Hett tips.

närkekvartetten16-2

Rundade av ytterligare en kanondag med en tur upp till Klockhammar vid Kilsbergskanten  för att springa lite fin småstig. Det gäller att samla på sig sina höjdmeter till långdistansen på EM. Sprang först upp till Tomasbodahöjden som är Kilsbergens tillika Närkes högsta punkt med sina 298,4 meter över havet. Själva toppen är inget att hänga i julgranen dessvärre. En liten oansenlig skogshöjd som bara råkar vara den högsta på ett större ganska flackt massiv. Noll utsikt men högsta punkten är ändå högsta punkten.

20160506_163148

Stolpen markerar toppen. Triangelpunkten kan anas strax vänster om stolpen. Kontrollpunkt på SM Lång 2017??

Är det utsikt man vill ha är det Rusakulan man ska till. Med sina 265 meter finns det många toppar i Kilsbergen som är högre, men ingen annan bjuder på en sådan fantastisk utsikt över Närkeslätten. Obligatorisk fotopaus:

20160506_170805

Tidig morgon dagen efter då jag hade för avsikt att komma ut på H21-banan på vår (Hagabys) och KFUM:s tredje deltävling av Närkekvartetten. I år på Mogetorpskartan, även känd från O-Ringen etapp 1 2010 och Silva League långdistans 2013. Småtrevligt område men kanske inte så relevant för Kilsbergsdistanserna (ultra, lång och stafett) på SM 2017. Lite för snäll terräng i Mogetorp kuperingsmässigt och undervegetationsmässigt och lite för stenigt också beroende på hur de kommer att dra banorna. Hoppas ändå att det blev propaganda i skogen för deltagarna, för jag njöt kan jag säga. Hjälpte till lite i starten sen efteråt. Måste vara en av årets vackraste startplatser, belägen vid en liten fördämning intill Hålahult sanatorium.

20160507_102817

Årets vackraste startplats?

20160507_105928

Samtliga 708 startande passerade den här bron.

20160507_105757

Sanatoriet.

Generellt gäller att i Kilsbergen är det ofta rakt på som gäller (inom rimlighetens gräns givetvis). Hela tiden spana efter snabba stråk med bra löpbarhet men att undvika att dra allt för långt ifrån strecket. Det gäller dock att vara tillräckligt bra tränad för att orka springa rakt på. Fina stråk är ofta i kanten mellan mossarna och höjderna. Branterna är oftast väldigt snälla så länge man inte är i de värsta partierna av själva förkastningen. Tyckte inte banan på lördagens tävling bjöd på några egentliga vägvalsmöjligheter förutom till kontroll 8 där det kändes väldigt givet att gå runt höger, men då missar man ju naturupplevelsen…

närkekvartetten16-3

Idag har jag sprungit lite lätta intervaller på bana. Tänkte dock ta mig ut på H21:ornas bana från dagens medeldistans så snart som möjligt. Episk terräng i Skärmarbodabergen. Ni som klagade på att det var stenigt uppe i Gästrikland har inte varit i Skärmarboda… Nästa vecka blir det hårdkörning som avslutas med förstasträckan på 10MILA. Ska bli spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s