Världscup i Polen

Har lite blandade minnen av orientering i Polen. Senast jag var där 2011 för att springa mitt första JVM blev vi däckade halva gänget med bara några enstaka dagar kvar till den inledande sprinten. Stod på startlinjen i alla fall, men hade ingen energi i kroppen för att springa fort, och på långdistansen dagen efter väggade jag i princip under uppvärmningen (!). Har total minneslucka av det loppet… Var tur med vilodagen så att jag kunde avsluta veckan på topp med bra lopp på medeldistansen och stafetten.

Återvänder alltså till Polen 5 år senare, den här gången för de inledande tävlingarna i världscupen. Vi inledde på lördagen med en medeldistans, vilket för mig även var det första världscuploppet i en annan distans än sprint/sprintstafett och något som jag såg mycket fram emot. Terrängen var lite bushigare än vad jag hade trott på förhand, och jag känner att jag har alldeles för liten erfarenhet av sådan här kontinental vegetationsorientering. Gjorde inga större misstag, men det blev en del krokar på 5 – 10 sekunder inne i ringarna, vilket såklart alltid är kostsamt men kanske extra så på en tight medeldistans. Slutade på en 24:e plats vilket ändå får anses vara godkänt som debutlopp. På EM springer jag långdistans istället vilket jag gillar bättre än medel. Karta i kartarkivet.

13087125_1026686244073188_5996779315721396659_o

Foto: Stina Loman, Skogssport

Följande dag väntade sprintkval och final inne i Wrocław. Sprintkvalet bjöd på en lite annorlunda sprintupplevelse då inledningen av banan gick i ett halvöppet område med gott om sly vid stranden till floden Oder. Fick inte riktigt grepp om kartritningen i detta parti utan kom till det andra kvalheatets förstakontroll istället för min egen. Tog det dock lugnt, läste in mig snabbt och förlorade inte allt för mycket tid. Ökade sedan farten successivt och slutade som tvåa i mitt kvalheat. Alltid skönt att starta sent i finalen, även om det innebär en lång väntan i karantänen. Timmarna slogs dock ihjäl ganska fort tack vare några legendariska partier Yatzy. De andra nationerna måste tyckt vi var helknäppa såsom vi skrek inne i den där gymnastiksalen (om de nu inte redan tyckte vi var helknäppa 😉 ).

Polackerna bjöd på en riktigt kul och intensiv sprint. Det är så här jag tycker att en sprint ska vara! Hade fokus här och nu hela tiden och vågade ta ett antal kartstopp för att verkligen försäkra mig om att mitt vägval var genomförbart. Hade bra fart i benen också och sprang i mål som 9:a, 28 sekunder efter segrande Matthias Kyburz. Är grymt nöjd med min första topp-1o-placering i världscupen och jag tror absolut det finns mer att hämta på EM med lite formtoppning på det här. I övrigt gör vi en grym laginsats, bland annat med fem svenska killar på topp-10 vilket inte har hänt förut på en världscupssprint. Karta.

IMG_6757

Foto: Helena Jansson

Tävlingarna i Polen avslutades på måndagen med en sprintstafett där jag fick springa tredjesträckan i Sveriges andralag tillsammans med Lina Strand, Gustav Bergman och Alva Olsson. Fick gå ut som tvåa på min sträcka, i täten på en större klunga men ca 30 sek bakom Schweiz. Tar det metodiskt och plockar mina kontroller och vägval. Tappar lite tid efter varvningen då ett förbjudet område var snedtryckt på min karta och jag tolkade det som att det fanns en passage där det i verkligheten var heldragen snitsel. Får springa runt ett hus extra och tappar ryggen på Jonas och Danmark smiter förbi. Skickar ut Alva som fyra, vilket vi även slutade som i mål. En stabil laginsats och vi blev bästa andralag i tävlingen (men bara förstalagens placering som räknas in i sprinstafettvärldscupen).

13161794_1028064810601998_8824935303963214616_o

Enter a caption

13119775_1028068620601617_7598018525123206305_o

Några av alla grymma löpare i #världensbästalandslag efter sprintstafetten. Foto: Stina Loman, Skogssport.

Kan så sammanfatta helgen med en 13.e plats i den totala världscupen så här långt. Nu väntar först några lugna dagar för återhämtning innan det är dags för den sista hårdkörningen och formtoppningen till EM om drygt två veckor. Längtar redan dit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s