Barmark

Ja vad gör man inte för barmark?

Det var i ett ögonblick av svaghet för två veckor sedan som Daniel Attås övertalade mig att hänga med OK Tisaren på barmarksläger i Göteborg. Jag hade precis varit ute i min otroligt vackra hemmaskog och konstaterat att snötäcket var såpass tjockt även nere på Närkeslätten att man var tvungen att gå i skogen. Som sagt, vad gör man inte för barmark? Försökte beskriva denna lyckokänsla som barmark innebär för mina icke-orienterare till kursare, men de var helt oförstående…

Senaste veckan har det dock smält på riktigt bra även här hemma, och onsdagens nattcup i Sörbyskogen kunde genomföras i riktigt snöfattiga förhållanden. I torsdags blev det en tur till drömterrängen på Käglan där det bjöds på underbar barmark och vattensjuka mossar. Ingen anledning till att behöva åka till Göteborg för barmarkens skull, men läger är ju alltid trevligt oavsett (även om det är med Tisaren).

Efter att mot alla odds överlevt ett seminarium i immunohistokemi bar det så av till Sveriges framsida/baksida (välj det som du tycker passar) och boendet i OK Alehofs klubbstuga Dammekärr. Med oss var även lite folk från Hallsberg OLGY och OK Milan, så jag var inte ensam icke-tisarit. Vid ankomst blev det ett fint nattpass i terrängen där tillsammans med Gustav Hindér. Var mest jag som drog. Hagaby före Tisaren, precis som det brukar vara på 10MILA och Jukola 😉 Tomas Hallmén som lagt banan vilket gav starka ÖLOF Elit-träning-vibbar, dvs brottas med mörkgröna områden (den s.k. SMDABBGIMG*-regeln, i enighet med Palmérovitschs banläggarskola) och en kilometertid över 10 min/km. Ruttvägen. Kul ändå var det, men har fortfarande inte förstått meningen med de äckliga Göteborgska tuvmossarna…

dammekärr_natt

Lördag förmiddag bjöds det på en långdistansbana med inslag av kontrollplock och brunbildslinje-O i Rannebergen. Riktigt trevlig terräng, klart bästa Göteborgskartan jag har sprungit på hittills.

Rannebergen

Fin terräng och bra flyt, tyvärr blev det misär på brunbildslinjen…

Träningen ackompanjerades av ett härligt Göteborgsväder, och jag hann även med att genomföra mitt numera traditionsenliga årliga vinterdopp i en översvämmad och bottenlös bäck. Var kallt…

dopp

Årets vinterbad.

På kvällen stod det masstart ute på brandområdet söder om Dammekärr på programmet. Men när vi kom upp på fjället möttes vi av en horisontell snöstorm. Sikten var 0 meter och chansen för överlevnad obefintlig, så jag och några till bangade ur och körde intervaller på elljusspåret istället. Efter ett tag mötte vi de övriga som lyckligtvis tagit sitt förnuft till fånga och valt att inte ge sig ut i det fantastiska Göteborgsvädret.

gbgväder

barmark

Hett tips: Ha aldrig med mig på barmarksläger. Det slutar så här…

Istället sparades träningen till dagen efter, men jag och OLGY-grabbarna Andreas Uller och Olle Josarp ville utöka våra staplar i Funbeat lite mer än så och drog ut på det planerade långpasset istället där Hallmén som vanligt haft roligt med banläggningen…

Sammantaget en riktigt fin och trevlig helg ändå, men ni behöver inte vara oroliga, jag kommer att springa i blåvitt även detta år (om det nu var någon som tvivlade).

 

*Beträffande bansträckningen så finns det en grundregel som säger att ”Största möjliga del av banan bör gå igenom mörka grönområden” (Den s.k. SMDABBGIMG-regeln). Detta kan förefalla självklart för många, men måste ändå poängteras.

 

2 reaktioner på ”Barmark

  1. SMDABBGIMG-regeln har i alla fall inte använts under söndagens långpass. Till tredje kontrollen fick du väl så lite grönt som det bara går 😉

    • ”Om man händelsevis ej kan hitta ett lämpligt grönområde så skall jag här ge tips om andra lämpliga terränginslag som kan utnyttjas.

      -Mossar, kärr, myrar och andra tunglöpta våtmarker, speciellt användbara på våren då de är extra blöta och sugande.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s