V for Victory: Hagaby 90 år

Igår den 22:a januari var det 90 år sedan klubben bildades. Nedan följer ett axplock ur Hagabys första 50 år:

hagaby

Hagaby gymnastik- och idrottsförening bildades vid ett möte i Hagaby skola i stadsdelen Hagaby på Norr i Örebro fredagen den 22 januari 1926. Mötet beslutade att endast ta upp gymnastik på programmet samt ansöka om inträde i Svenska Gymnastikförbundet under namnet Hagaby Gymnastikförening (HGF) med mottot ”en sund själ i en sund kropp”. Föreningens emblem blev en sköld med gul botten, blå ram och bokstäverna HGF i blått.

De fem första åren gick helt i gymnastikens tecken. 1931 lades fotbolls- och bandyklubben Hagaby Sportklubb ned och gick upp i HGF. Programmet utökades därmed till fotboll, bandy, skidor och friidrott och man enades om en namnändring till Hagaby Gymnastik- och Idrottsförening. Man begåvades också med ett nytt klubbmärke i enkel men stilfull design som än idag kan ses på ryggen på Hagabys tävlingsdräkter.

1931 började man också med träningstävlingar i orientering för klubbens medlemmar och 1934 hade Hagaby deltagare på allmänna orienteringstävlingar.

1937 lades fotbollen ner pga att träningsplanen försvann. Fotbollsspelarna försvann till andra klubbar och med dem också bandyn.

1947 fick klubben sin första distriktsmästare när Ingvar Lind tog segern i juniorklassen.

1954 startades klubbtidningen ”Klubbstänk”.

1955 beslutade man sig för att skaffa en klubbdräkt och man enades om en blå skjorta med ett vitt V-tecken – Victory – segertecknet. Dräkten blev snabbt mycket populär både bland medlemmarna och hos utomstående.

1957 fick man tag i en mindre stuga i Suttarboda i hjärtat av Kilsbergen som restaurerades och användes som klubbstuga.

1958 blev Arne Gustafsson klubbens förste landslagslöpare då han blev uttagen till en landskamp i Finland. Året därpå tog Arne G en seger i landskampen mot Norge.

1960 deltog man för första gången med ett lag i 10MILA.  Efter tre sträckor låg laget tvåa och det diskuterades vilt vad Hagaby var för ett lag och vilken ort det kom ifrån. Laget kom till slut i mål på placering 90.

1968 invigdes den nya klubbstugan på Pettersbergs IP på Norr i Örebro.

1969 framställer klubben sin första riktiga karta. En 20 000-del över Suttarboda i Kilsbergen.

1970 arrangerades den första Kilsbergsträffen på den nya kartan i Suttarboda.

  1. Kartritningen utökas med en 10 000-del från klubbstugan över Venaskogen upp till Lillån. ”Kränglabladet”. Kartproduktionen i Kilsbergen fortsätter.

1973 får Hagaby sin första svenska mästare – Rolf Petterson.

1974 Rolf Petterson tar VM-guld i stafett tillsammans med Gunnar Öhlund, Arne Johansson och Bernt Frilén. Hagaby segrar även i SM-kavlen på hösten.

  1. Hagaby tar hem segern på 10MILA efter att Rolf Petterson spurtat om Ikaalisten NV på upploppet.
  2. Hagaby upprepar fjolårets bedrift och tar åter hem segern på 10MILA. Det här året kunde Göran Hedberg ohotad defilera i mål och segermarginalen skrevs till nästan 7 minuter.

 

2 reaktioner på ”V for Victory: Hagaby 90 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s