Den ofrivillige skidåkaren: dag #1 + dag #2

Måndag. Det finns inget bättre än att vakna upp på morgonen och veta att det första man ska göra är att träna. Eller jo, det finns det. Men jag har aldrig haft något större problem med att träna på morgonen även om jag hellre kör efter frukost om jag får välja. Med en lång resa väntandes och en osäkerhet om jag skulle hinna träna när vi kom upp till Idre fjäll passade jag på att ta en fin morgontur i the heart of Sweden. 80 min distans i 4:30-fart. Snittpulsen ca 5-10 slag högre än om jag skulle löpt detta pass senare under dagen. Lätt känsla i kroppen och laddad för ett fint läger!

20160117_090429[1]

Soluppgång över Hemfjärden. Lika vackert oavsett årstid och väder.

Därefter gav landslagets Närkedivision (Jag, Håkan och Lilian) sig av med destination Idre fjäll. Kort stopp i Borlänge för att hämta upp Emma J och därefter lunch i Leksand tillsammans med Kart-Bosse som fixat kartor till lägret. Kart-Bosse bjöd på vilken enligt honom är ”världens bästa semla” (finns på Siljans Konditori i Leksand). Är personligen inget stort semmelfan (kan ha att göra med att jag blev magsjuk efter att ha ätit ett semla när jag var yngre) så jag kan inte uttala mig på den punkten. De sämsta semlorna finns tydligen i Eskilstuna…

DSC_4498

Semla med Kart-Bosse på Siljans konditori. Foto: Håkan Carlsson.

CZAIXrpWEAADRqt

Gratis parkering med P-skiva i hela Leksand. Har man ingen P-skiva får man improvisera lite.

I Leksand anslöt även Jerker ”Mästar’n” Lysell som spontant hoppade på lägret. Därefter bestod vyn från minibussfönstret av skog och åter skog innan man kunde börja skymta Städjans karakteristiska höjdprofil. Det är något med åsynen av berg som väcker något i själen till liv… Tycker att jag varit ganska mycket i Idre men kom på att jag inte varit där sen konfan 2007. Tiden går… Var på ett par riksläger här innan dess också. Första gången på rikslägret med Västmanlands OF är en sån sak som har stor del av att jag valde att satsa på orientering. Fina minnen.

Hade bara planerat ett pass den här dagen men det var lite tid över när vi kom upp och det var så fint att jag gav mig ut på ett kort och lätt sträcka-på-benen-pass på skateskidorna i månskenet. Fantastiskt! Därefter var det samling och ”speed-dating” med de andra där man skulle lära varandra någonting, men folk frågade mig mest om min roddkarriär… inte mig emot. Rodd kan man ju snacka om hur länge som helst. 😉

Tisdag. Ny dag, nya möjlighet. 😉

12522925_10153507170817054_4188195045239631831_n

Vyn går inte att fånga på bild. Foto: Håkan Carlsson.

Förmiddagens träning bestod av ”Brain Endurance Training”. När vi först fick programmet för lägret trodde jag att detta var något ploj som Håkan hittat på… men jag drog en sökning på PubMed och det finns tydligen en del studier kring detta. Träningen bestod av intervaller där man under vilan skulle utföra lite huvudräkning och när man var klar med en kolumn av tal var vilan slut. Det blev en tävling av det hela då det var gemensam start på första intervallen och varje fel svar gav 15 sekunders strafftillägg på totaltiden. Man kunde även skippa tal för 15 sekunders tillägg. Tjejerna var också med i tävlingen då deras intervall var ca 11 % kortare (baserat på världsrekorden i löpning). Intervallerna sprangs på en platt asfaltsväg, dvs först utför, vända och sedan springa tillbaka uppför. Det blev en tuff kamp mellan mig och Albin, där jag var någon sekund snabbare på löpningen medan han var kvickare i huvudräkningen. Gjorde ett vinnande taktikdrag med att skippa fyra tal för att bibehålla kontakten i löpningen och när det stod klart att Albin hade några felräknade tal kunde jag utropa mig som segrare. Framförallt blev det att bra intervallpass.

På eftermiddagen passade på att få en lektion i skateteknik av Sussi innan passet. Jag är helt självlärd i fristil, men som gammal hockeyspelare känner jag att jag nog har hyfsat koll på benarbetet, det gäller bara att undvika översteg i de skarpare kurvorna… Tydligen såg det ändå ganska OK ut, men har lite problem med växel 2. Vill gärna ligga på växel 3 ganska långt upp i backarna. Körde sedan i lugnt tempo i 2 timmar och utforskade den norra delen av spårsystemet. 32 km i skymning/mörker med tilltagande snöfall mot slutet. Passar bra in i planeringen  med inte alltför mycket löpning varvat med lätt skidåkning den här veckan.

idre1

På kvällen blev det föreläsning av Filip Larsen om träningsmonitonering med heart rate variability och formtoppning. Inget nytt under solen för min del, men det har tydligen kommit lite nya studier inom HRV som annars är någonting man känt till ganska länge, men nu har man börjat följa elitidrottare över lite längre tidsperioder. Intressant, så anslöt till SOFT:s grupp i detta projekt. Får se om man kan få ut någonting vettigt av det.

Stay tuned!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s