Sylvesterloppet

syl15 (103)

Nyårsafton genomförs det många Sylvesterlopp runt om i världen, med det i  São Paulo som det mest kända. För egen del är det Sylvesterloppet i Nora som gäller.

Träningen har hittills i vinter rullat på riktigt fint och tanken var att i år göra en attack på banrekordet på 34:22 satt av Johan Olsson (maratonlöparen, inte skidåkaren) 2007 på den 10 384 meter långa och inte helt platta banan. Väderprognosen såg länge lovande ut med barmark och ca 8 plusgrader, men SMHI gjorde en helomvändning och bjöd på snö och minusgrader lagom till början av veckan.

Den stora snackisen innan loppet är frågan om man ska köra dubbat eller odubbat. Jag har alltid kört odubbat och alltid ångrat mig efteråt så i år blev det odubbat vilket såhär i efterhand var ett bra val.

syl15 (12)

Strax innan passering 1 km (samtliga foton IFK Nora).

Öppnade hårt direkt med strategin att det fick bära eller brista. Slutliga tvåan Haben Kidane (Eskilstuna friidrott) hängde på och låg i rygg i ca 2-3 km innan han fick släppa och det blev jag mot klockan.

syl15 (16)

Vägval: höger eller vänster om busskuren?

Efter att ha fått springa lite utför i början av loppet bjuds man på en inte alltför snäll stigning på 40 höjdmeter upp till Ås innan banan viker av in på en grusväg där underlaget nu bestod av hårt packad snö där det var skönt att kunna lita på att skorna greppade. Kastade ett öga på klockan på krönet av backen och konstaterade att jag fortfarande hade ett bra snittempo samtidigt som kroppen kändes lätt och fräsch.

sylvester15n

Banan (löps motsols).

Längst bort där banan vänder kommer man ut på länsväg 244 och får ett fint parti bar asfalt lätt utför där jag kunde få ner snittfarten en aning innan man kommer in i Gyttorp och ska ta sig an slutet av banan. Alla som har sprungit Sylvesterloppet i Nora vet att sista kilometerna är mestadels uppför med en särskilt fin brant knix en kilometer innan mål. Fick dock fortfarande positiv feedback både från klockan och kroppen så det var bara att ta ut det sista och konstatera att det nya banrekordet lyder 33:36. Ett prydligt personbästa och dryga minuten bättre tid än i fjol vilket tyder på att vinterträningen fungerar bra för tillfället.

syl15 (236)

Prisutdelning. Jag och damsegrare Åsa Höög (Kumla SF).

Efter loppet är det traditionsenlig gemensam fika och prisutdelning  i Karlsängsskolans matsal inne i Nora. Alla får pris vilket får det hela att likna en prisutdelning i ungdomsorientering… Stort tack till alla arrangörer för ett alltid lika trevligt arrangemang!

sylvester15

Närmast väntar ett 3000-meterslopp på hemmaplan i Tybblelundshallen den 9 januari (Örebro Indoor Games) och därefter ett landslagsläger i Idre Fjäll en vecka senare. Återstår att se om det blir några skidor innan dess…

Gott nytt 2016!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s