Vinterträningen är igång!

12239959_923354147712434_4651174958203192180_n

Startpunkten. Foto: Carina Regborn

Jag brukar säga att snö är bara bra till två saker:

  1. Det är trevligt att titta på på julafton, och
  2. Det går att åka skidor på.

Eftersom jag inte är helsåld på skidor och det bara är julafton en dag om året tycker jag snö är ganska onödigt. Fast samtidigt skulle man ju missa den där härliga känslan av att äntligen få springa på barmark framåt vårkanten om det inte fanns någon snö…

Gilla snö eller ej, i torsdag damp den vita varan ner både på Närkeslätten och uppe i Kilsbergen. Det planerade snabbdistanspasset fick istället köras på band för att få ut någon kvalitet, men att köra 10 km i 3:20-fart på band är inte den mest mentalt stimulerande träningen…

Även om jag varit igång med vinterträningen kom själva känslan av vinterträning igång först idag i och med säsongspremiären av Löpex Vinterserie (www.nattcupen.se). I år åtta deltävlingar (varav 4 dag och 4 natt) mellan november och mars. Distriktets näst mest prestigefyllda serie efter Milans Poängtävlingar 😉 .

Första deltävlingen arrangerade vi i Hagaby på Suttarbodakartan med TC vid Kilsbergsgården vid Stora Axsjön. Jag hade sett fram emot fin terräng runt Borgartjärn men blev snabbt varse om att dagens tävling kunde bli en ganska grön historia…

Borgartjärn

Suttarbodas finare partier. Där jag hoppades att banan skulle gå.

axsjöboda

Suttarbodas mindre finare partier. Där banan gick.

Banan var dock med tanke på terrängen lagd i ganska fina stråk ändå, eller så är det jag som är såpass van med sådan här terräng att jag vet var man ska hitta fina stråk. Troligtvis en kombination. Det bjöds även på en relativt intressant långsträcka som jag bjuder på nedan. (Se det som en tidig route to christmas eller som torrträning till SM 2017). Ha i bakhuvudet att detta är tunglöpt Kilsbergsterräng och att det gröna inte är ”Norgegrönt” utan grönt på riktigt.

Suttarboda14.jpg_1864883_1

Hade bra fart men lite slarvigt tekniskt bitvis, delvis på grund av lite ovana att springa i snö skulle jag tro också. Det låg ca 5-10 cm i skogen så det går ju ändå OK att springa än så länge. Vann ändå ganska klart före Daniel Attås men antar att jag får det lite tuffare på nästa deltävling som är en natt…

Igår hade jag spänst- och styrketester med långdistanslöpargruppen för att få en baseline inför vinterträningen. Jag skulle säga att jag är med seg-stark än rå-stark och spänstig är jag inte för fem öre men det ska bli intressant att utveckla den biten lite. Fick stryk av coach Kroon i alla övningar förutom den avslutande brutalbänken. 21 stycken mäktade jag med. 25 ska en elitseniorskidåkare tydligen klara så 21 är väl godkänt antar jag. Var dock långt ifrån Peiza som lade av vid 45 stycken för att han tyckte att det började bli tråkigt…

Framöver ser det ut som det blir lite plusgrader så förhoppningsvis kan man ge sig ut på vägarna utan att riskera lårbenshalsen. Skogen går ju fortfarande ganska bra att springa i också. Kommer springa en tävling på friidrottshallen på lördagen över den udda distansen 1000 m. Kommer givetvis inte vara toppad så det kan gå hur som helst fast pb blir det ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s