Off-season = indoor rowing season!

Samtidigt som jag är riktigt sugen på att dra igång med vinterträningen är det skönt att ha en period att träna vad jag känner för och inte har haft möjlighet att göra under tävlingssäsongen. Har under veckan nu efter terräng-SM försökt att ligga lågt med löpningen och köra lite roliga alternativa pass. Och vilken form av alternativ träning är roligare än intervaller på roddmaskin? Rodd-endorfiner är helt klart bättre än löp-endorfiner (eller vilken drogliknande substans som nu insöndras i hjärnan).

Drog ett testlopp över 2000 meter i tisdags. Roddmaskinsträningen det senaste halvåret har på sin höjd legat på 4 pass i månaden i snitt, varav alla varit lugna distanspass på ca 12-15 km. Hade därför lite dålig koll på vad jag skulle gå för, men hade ingen prestationsångest över att jag inte skulle fixa mitt pb på 6:30,1 från förra vintern. Utgick från att jag nog borde klara åtminstone 6:45 på ren kondition och någon form av muskelminne av hur tekniken ska sitta i högre farter än distanstempo.

Öppnade alldeles för hårt för en måltid på 6:45. Det känns alltid lätt i början, men erfarenheten är att hålla sig kall är det bästa. Att förivra sig leder obönhörligen till en hård DNF. Nu kändes det ändå som att det skulle kunna hålla hela vägen. Reviderade målet, siktade in mig på en snittfart under 1:40 /500 m och lät det bära eller brista. 6:37,6 stannade till slut klockan på innan jag äntligen kunde slänga mig på golvet och påbörja den respiratoriska kompensationen av den högst självförvållade metabola acidosen.

rodd271015

Bara 7,5 sekunder ifrån pb på högst sporadisk distansträning. Har tydligen bra allmän fysisk grundstatus just nu och det känns bra att kunna börja vinterträningen från en hög nivå. Blev även lite sugen på SM i inomhusrodd på Lidingö den 5:e mars nästa år och påbörjade jakten på en roddklubb att tävla för. Inget påskrivet och klart än men har en på G! Sub 6:30 borde räcka till medalj i lättviktsklassen och det borde vara möjligt med lite distansträning under vinter och något hårt intervallpass sista veckan.

Dagen efter dammade jag av mina rullskidor som jag inte använt på år och da’r. Efter att ha dragit sönder höger långfinger på SM Lång i fjol har jag bara hållit i ett par stavar en gång (långpass på långspåren i Kilsbergen i vintras) och då gjorde det ganska ont. Nytt försök alltså. Tog en klassisk runda hemifrån ut till Glanshammar på gamla Arbogavägen och sedan tillbaka hem via Fellingsbrovägen. Fin runda på knappt 3 mil, dock väldigt platt så det blev nästan uteslutande stakning vilket inte är den mest effektiva träningen för en orienterare. Men Närkeslätten är ju av förklarliga skäl en slätt…

glanshammar

Helt smärtfritt så det kanske kan bli lite skidor i vinter ändå. Men det lär kännas värre när det blir kallt ute.

Har även blivit ytterligare två fina intervallpass på roddmaskinen under veckan för att hålla uppe flåset lite. Det första 6*500 m i 3 sek snabbare fart /500 m än pb-fart på 2000 m. Tänkte att jag borde kunna fixa ett snitt på 1:38 just nu med tanke på att det inte var helt max med 6:37,6 ändå. Passet är egentligen 8 st intervaller med 3:30 vila men pallade bara 6 st med ett snitt på 1:34,8. Laktatparty deluxe. Andra passet körde jag idag, 4*1000 m med 5:00 vila med en målfart pb + 1 sek/500 m. För en långdistanslöpare kanske det låter som lite väl lång vila, men efter tre intervaller undrar du hur fem minuter kan gå så äckligt fort… Klarade passet med en snittfart på 1:37,7 vilket tyder på att jag borde klara sub 6:30 relativt enkelt ändå.

Men det är ändå orienteringen som gäller och imorgon drar vinterträningen igång så det lär (tyvärr?) bli ett tag till nästa pass med ”dödsrodd”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s