Terräng-SM

…eller ”Terräng”-SM som vi orienterare säger ;).

Att vara i Uddevalla och inte orientera på ”Herrstafjället” kändes väldigt konstigt. ”Världens finaste orienteringsterräng” som en Uddevalla OK:are uttryckt det, men det kanske är att vara lite väl hemmablind. Det är ju uppenbart att denna person aldrig varit i Born. haha.

Åkte ner på lördagen med Mamma som chaufför då coach var i Dublin. Med oss hade vi William ”Frallan” Fransson som skulle springa P19 och på plats i Uddevalla anslöt även Linus Rosdal (bästa svensk på Lidingöloppet i år med 1:44:55). Alla vi tre skulle bara springa på söndagen.

Starten för Män 12 km gick först 14:30, eller enligt den inre klockan egentligen 15:30 så det blev en kort morgonjogg för att beskåda Uddevallas sevärdheter. Hade spanat in en fin strandpromenad med en brygga och en häftig snedkabelbro som jag var upp och vände på krönet av. Från hela strandpromenaden hade man även utsikt över den något större snedkabelbron Uddevallabron. Jag vet inte varför men det är något fascinerande över broar.

bild från uddevalla.se

Banan på terräng-SM bestod av en relativt lättlöpt slinga på 2 km där det mesta av underlaget bestod av grus och en liten del av gräs. Kuperingsmässigt inleddes varvet med en stigning på 20 höjdmeter de första 500 metrarna för att sedan gå utför, därefter platt och till slut en sista tvär knyck på drygt 5 höjdmeter. Det fanns även några knixiga kurvor där jag hade nytta av mina egenskaper som sprintorienterare. Som en extra krydda blåste det kraftig motvind stora partier av banan. Vädret i övrigt var näst intill perfekt för löpning.

tsmUddevalla

Inledde loppet genom att ligga tätt i rygg på Linus då jag vet att han brukar disponera sina lopp väldigt väl. Märkte att många hade det lite tufft i backen och i de tvära kurvorna. Mest kände jag att jag tjänade i den korta branta knycken på slutet. Tror att man som orienterare kan växla stegfrekvens lite bättre än slätlöparna.

tsm3

foto: Carina Regborn

På andra varvet släppte jag Linus rygg och lade mig istället i gruppen bakom och försökte ta så lite vind som möjligt. Sprang i den klungan i två varv innan den löstes upp och några drog iväg och några föll av. Fortsatte ensam i mitt tempo ett varv innan jag blev upphunnen av två killar bakifrån. Fick slita lite för att för att ligga kvar i rygg här men kunde hänga med ändå. Märkte återigen att de andra sackade efter något steg i sista branten och beslutade att sätta in en stöt här sista varvet vilket jag också gjorde. Lyckades hänga av Spårvägenlöparen men inte Sisu Nässjölöparen som också hade krafter kvar och gick om mig sista biten. Gick in som 18:e man av 51 fullföljande på tiden 39:20 vilket väl får anses som klart godkänt. Var även endast 9 sekunder efter Linus som inte verkade helt nöjd med loppet. I P19 sprang Frallan in på en 24:e plats och tyckte som jag att banan gott kunde ha varit lite grisigare…

Resultat

tsm2

foto: Carina Regborn

Och då var tävlingssäsongen slut på riktigt. Får se om det blir någon mer omfattande viloperiod, tror inte att jag klarar av det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s