I Jögges fotspår

SM närmar sig med stormsteg, och efter en sommar med sprintsatsning har långpassen fått stryka på foten. För att inte bli helt avställd den ökända ”sista kvarten” på SM Lång hoppas jag få in åtminstone ett par rejäla doningar innan det gäller.

Har länge varit sugen på en re-run av H21-banan från SM i klassisk distans 1996, arrangerat av Hagaby i Kinkhyttan/Dalen. En enkel tumregel är: norra Kilsbergen=fint och tufft – södra Kilsbergen=elände. Godtycklig gräns är E18 till Karlskoga. Kinkhyttan räknas därmed till södra Kilsbergen och därför har jag inte sprungit där särskilt ofta och tills idag inte på flera år.

Retro i klubbstugan (notera även mjölkpropagandan)

Retro i klubbstugan (notera även mjölkpropagandan)

Förfrågan gick ut på Facebook om eventuellt träningssällskap men gensvaret var tyvärr dåligt för denna fantastiska upplevelse. Fick åtminstone med mig brorsan som inte bangar för tuff terräng.

DSC_0118

Startpunkten…

Kartan vi sprang på var den senaste versionen av Kinkhyttan från 2010. Men det visade sig tyvärr att skogsbolagen inte hade legat på latsidan under de senaste fem åren och andelen hygge på den inledande delen var större än det vita ditot. Dessutom bjöds det på täta hallonsnår och steniga sluttningar så ni kan nog räkna ut att kilometertiden inte var något att hänga i julgranen precis.

Karta del 1

Exempel på hallonsnår. Fick stå och ropa på brorsan för att han skulle hitta ut.

Exempel på hallonsnår. Fick stå och ropa på brorsan för att han skulle hitta ut.

Efter en saftig stigning upp till kontroll 6 och kontroll 7 passerade vi en av Kilsbergens högsta toppar, Kungshall (281 m ö.h.) och här var det för en kort period riktig drömterräng innan vi kom ner i eländet igen.

Här slutar min vattentäta telefon att vara vattentät, så tyvärr blev det inga fler bilder från äventyret...

Här slutar min vattentäta telefon att vara vattentät, så tyvärr blev det inga fler bilder från äventyret… fin kilsbergsmosse kan anas (på väg till kontroll 8)

Loopen längst bort med kontroll 8 till 13 var dock riktigt trevlig (relativt). Brorsan började dock hugga in på blåbären så det blev ett stig-väg-vägval på långsträckan tillbaka till Kungshall och kontroll 15. Precis innan sista stigningen upp kliver han slutligen av och joggar tillbaka till bilen. Ändå starkt att hänga på såpass länge (vi hade här varit ute i 2:15 med vägen till start inräknat).

"Kändes som man fastnade i skogen." -klassisk palmqvist-kartarkiv-oneliner. Kan inget annat än att hålla med om detta. (http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1509)

”Kändes som man fastnade i skogen.” -klassisk palmqvist-kartarkiv-oneliner. Kan inget annat än att hålla med om detta. (http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1509)

Väl efter den femtonde kontrollen var det slut på klättrandet och efter kontroll 17 flackade banan ut för att behålla den karaktären resten av banan. 1996 hade man kunnat trycka på riktigt bra här om man fortfarande var pigg, vilket jag tvivlar starkt på att någon var.

Karta del 2

Efter vägpassagen till kontroll 19 kommer man in på KFUM:s karta ”Dalen”. Eftersom det bara var cirka en och en halv kilometer av banan kvar hade jag inte bemödat mig med att skaffa den senaste kartversionen av KFUM utan sprang på ”the real deal” det vill säga SM-kartan från 1996 som finns som trycksak i en stor bunt i klubbstugan. Avslutningen bjöd på en kontrollplock i fin terräng innan jag slutligen efter ca 2:45 h kunde komma upp på höjden där den sista kontrollen satt, blicka ut över målgärdet för att därefter spurta in i mål.

Prispallen 96. Jörgen Mårtensson vann på 86:40. Han hade inte fixat den tiden idag... (foto från klippbok i klubbstugan)

Prispallen 96. Jörgen Mårtensson vann på 86:40. Han hade inte fixat den tiden idag… (foto från klippbok i klubbstugan)

"Giganten samlar guld på hög"

”Giganten samlar gulden på hög”

En reaktion på ”I Jögges fotspår

  1. Härligt att du utmanade den gamla banan från 96. Jag gick mycket i skogarna där för att få till långdistansbanor värt namnet. Tror Jögges tid står sig bra än i dag..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s