SM-milen: Race Report

turningtoso

Malmö. Mina helsingborgska gener brukar vara ganska tystlåtna, men det kändes faktiskt lite olustigt att befinna sig i fiendeland. Jag skulle sparka på bron å pappas vägnar men fick aldrig tillfälle till det.

pingvin

Start på eftermiddagen innebar hotelldöden och gott om tid att fundera på varför den röda pingvingen i hotellobbyn hade en flaska på ryggen.

Utifrån de tider jag haft på intervallpassen kände jag att jag borde ha kapacitet på en tid runt 31 minuter. De senaste två veckornas viruselände hade dock satt sina spår och jag hade egentligen inga större förväntningar på loppet.

smmilen

Fick en ganska bra position i starten. Två löpare (Abraham Adhanom och Nasir Dawud) öppnade galet hårt och jag lade mig i den något mer sansade klungan bakom. ”Sansad” är dock ett relativt begrepp. Tätduon öppnade första kilometern på 2:44 och själv passerade jag i klungan på 2:58. Aningen för hård öppning för mig med andra ord. Tittade mig omkring i klungan och alla andra såg ut att vilja gå på i sub30-tempot. Tog beslutet att släppa klungan och förhoppningsvis fånga upp en del ryggar som bränt ut sig längre fram i loppet.

Fortsätter i ett mer behagligt 3:06-tempo och passerar 3 km på 9:11. Ligger i ett vakuum men har några ryggar en bit fram som jag sakta men säkert äter upp avståndet till. Vi är nu inne i Malmö centrum med gatsten och en del knixiga passager som passar en sprintorienterare och jag är ifatt den lilla gruppen framför. Möter även upp med klubbkamraten Linus Rosdahl som kommer starkt bakifrån och jag lägger mig i rygg.

5 km passeras på cirka 15:30 och jag  känner att efterdyningarna av viruset börjar ta ut sin rätt och att det inte skulle bli något sub31 idag. Får släppa Linus rygg och loppet för min del gick därefter ut på att ta mig i mål på ett någorlunda hedervärt sätt. Tempot ligger nu på 3:15 och det är istället jag som blir upplockad.

Vid 6 km hör jag ett välbekant flås bakom mig och i nästa sekund drar Per ”Peiza” Sjögren förbi med spänstigt steg. Banan vänder och motvinden blir till medvind men tempot sjunker ändå. Sliter på kilometer 7, 8 och 9 och får motivation av att se andra trötta löpare som överskattat sin förmåga. Kramar ur det lilla som finns kvar på slutet och stapplar i mål på 32:15. 5 sekunder ifrån pb visserligen, men dessutom 5 sekunder ifrån skamgränsen. Är ändå hyfsat nöjd över känslan de första fem kilometrarna. Känns som att kroppen börjar komma igång på allvar igen efter besöket av herr Rhinovirus.

foto: Mikael Kroon

Från vänster till höger: Annika (Örebro AIK) 41:19, Peiza 31:24 (pb), Linus 31:06 (pb), Josse 35:27 (pb och 4:a i damklassen) samt undertecknad 32:15.

Till helgen väntar säsongspremiären av Swedish League med två tävlingar i Åmål och därefter bär det av till Skottland för en veckas landslagsläger. Kommer ta det fortsatt lugnt i veckan och hoppas att kroppen är 100 % alert till dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s