Viking Memorial 2015

Viking Memorial. Vinterträningens absoluta höjdpunkt. Tack Västerås SOK för en kanonhelg!

The Nightmare

Night Dash. Helgens citat: ”Det kommer att avgöras på berget söder om telestationen. Det blev så plottrigt där när Toivo ritade om kartan” – från starten på Viking Memorials inledning, ”The Nightmare”. I år förlagd i Vedboskogen. För ”Hel” var mardrömmen 7,2 km i mörkret. Spridning genom (fusk)gaffling och bon enligt den ökända Vedbometoden. Väl iväg väntade skala 1:7500 (efter jurybeslut) och en fasligt massa kontroller. Jag tog kommandot direkt och blev snabbt ensam i mörkret. Det bjöds på klurig och rolig nattorientering och jag genomförde loppet helt OK. Överlägsen seger med 6:39. På förhand vassaste konkurrenten Anders Österlund fick dessvärre DNF:a efter att ha vurpat och slagit i bröstkorgen rejält. Ingenting var brutet visade det sig som tur var. Efter loppet blev det en fin nedjogg till ”base camp” för helgen, Mormor och Morfars lägenhet på Skallberget.

Karta

The Hell

Hill Climb. Årets The Hell blev lite av en besvikelse. Senast jag sprang Viking Memorial 2013 var deltävlingen förlagd på Djäkneberget och backen var täckt av två decimeter snömos som man inte kom någonstans i. Fruktansvärt jobbigt. I år var ”helvetet” Rönnbybacken i norra Rocklundaskogen. 7 stycken slingor på totalt 9,2 kilometer skulle överlevas. Start och mål på varje slinga på toppen av backen. Tråkigt nog gick inte alla slingor hela vägen upp från botten utan en del gick upp från baksidan. Hela backen togs bara två gånger vilket var lite synd (men jag är nog den enda som klagar). Ganska tråkig grön och stenig terräng i övrigt där man tjänade på att hålla sig på stigarna. Tog bra i benen ändå. Klar seger även här. Ingen egentlig utmanare med Österlund borta.

Karta

The Timechase

Score O. Maten på bordet i ”base camp” när jag kom tillbaka. Powernap, benen i vädret och några timmars vila innan eftermiddagens poängorientering i Bjurhovdaskogen. Lagom uppvärmningsavstånd till Bjurhovda från Skallberget på ca. 4 km. Förutsättningarna var en maxtid på 30 minuter. Under denna halvtimme skulle så mycket poäng som möjligt samlas in genom att besöka kontroller värda vardera 1-5 poäng beroende på hur långt bort från ”hash house” (som det heter i rogaine) de låg. Terrängen var ingenting att hurra över precis. Värre än Venaskogen hemma (och det är en bedrift). Hade en OK strategi, men genomförandet var alldeles för dåligt. Fick trycka på rejält på slutet för att klara maxtiden och undvika det saftiga poängavdraget på 4 poäng per påbörjad minut över maxtiden. Hann in på 29:20. Gick värre för Mamma som halkade in på 30:11. Hårt. Själv blev det seger med 44 poäng mot tvåans 40. Besökte alla kontroller förutom två tvåpoängare och två enpoängare. Jogg tillbaka till base camp efteråt.

Karta

The Hunt

mumma

”Old stye classic” Long. Årets The Hunt (masstart, namnet till trots) blev en ensam historia utan Österlund på startlinjen. Inledningen på den 18,5 km långa banan skedde i Tortunaskogen. Den som kan sin orientering vet att det var här medeldistansen och stafetten avgjordes på VM 2004. Brutalt fin terräng där det gäller att hålla i kartan. Svajade lite i inledningen när jag underskattade terrängens lurighet men kom sedan in i ett fint behagigt tugg. Övergången från Tortunakartan till Tillbergakartan skedde på en kartapullautin-karta och det var faktiskt första gången jag sprang på en sådan automatgenererad historia. Jag gillar inte laserkurvor överhuvudtaget, men det är väl bara att anpassa sig antar jag. Väl inne på Tillbergakartan var terrängen mer ”västeråsisk” och banan ganska intetsägande. Spurtade in i målet vid Tillbergabadet efter 1:48 utan att ha gått på så värst hårt. Fint långpass i skaplig fart. Lite mör i benen efter dryga 7 mil inom 48 h var man ändå.

Karta

”Anledningen till att det heter Viking Memorial är för att hedra en äldre modell av orienteringssko. Skon hette Viking och var helt i gummi utan vadderad hälkappa.” – Per BABBE Sundström

Vikingskon finns att beskåda i prisskåpet i Orientalen (VSOK:s klubbstuga).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s