Tillbaka till Eksjö

I helgen var elitgänget i Hagaby nere i Eksjö för att prova på den småländska höglandsterrängen inför kommande tiomila. Själv springer jag ju som bekant inte så mycket för närvarande, men jag följde ändå med ner i egenskap av ”terrängexpert” (har man harvat runt i småländska grönområden i fyra år av sitt liv har väl ändå något sipprat in i skallen så att säga) och för gemenskapen. Helgen inleddes för de tappra på fredagskvällen med ett nattpass på Skidstugebladets ädlare delar. Själv skrev jag tenta i neurofysiologi på förmiddagen, och eftersom jag inte ids att lägga pengar på belysning till cykeln när det ändå blir ljust nu tränade jag hemma istället och åkte med några andra eftersläntrare ner på kvällen istället. Det blev ett fint cykelpass bestående av lite distanstramp över slätten till Kilsbergskanten där jag körde lite fartlek upp och ner. Kan därmed titulera mig ”King of the Mountatin” i Mattsabacken i Strava vilket jag faktiskt var lite förvånad över. Antingen så är jag en riktig bergsget på cykeln (inte helt otroligt) eller så har ingen annan tagit i uppför Mattsa (mindre troligt). Någon bra cyklist därute får gärna maxa uppför så att jag får en utmaning.

Lördagen bjöd på underbart väder. Vindstilla och inte ett moln på himlen. Solen värmde, men det var kyligt i luften. Resten av hjorden begav sig till Älghultasjön, där jag faktiskt inte har sprungit särskilt mycket. Terrängen där var riktigt usel, men jag tror att de måste ha gallrat upp lite sedan sist, för folk tyckte förvånansvärt nog att det var fint. Själv blev det 1:58 h rullskidor på Annebergsvägen. Jag trodde aldrig för mitt liv att jag skulle tycka att den här vägen var kul så mycket som jag rullat på den, men nu blev det en extrem nostalgitripp. Det märktes att jag blivit betydligt bättre på rullskidor, för när det begav sig hade jag ungefär en timme i distanstempo till Solberga. Nu tog det endast dryga 50 min och jag fick lov att fortsätta förbi metropolen för att få ihop lite tid. Kul också att få lite mer kupering på passen. Inte för att Närkeslätten är helt platt, men några längre perioder med stakning med frånskjut blir det ju inte. 36,5 km blev det till slut.

rulleksjö

 

Efter att krasst ha lagt till bowling på listan på aktiviteter min höft inte pallar (förutom löpning, skejtskidor och fäktning) och istället sovit lite var det dags för dagens andra pass. De andra skulle vänta tills det blev mörkt och härja runt i skogen kring Branteberg, men för mig kallade cyclocrossen. Ett fint distanspass blev det på både gamla klassiska vägar och nya upptäckter. Vid Västra Lägern var det så fint att jag inte ens förnam att ta ett kort. Spegelblankt och låg vårsol! Totalt 3 timmar i snitt 30,5 km/h vilket var rätt skapligt med tanke på hur eländiga vissa skogsbilvägar var. Kan dessutom titulera mig ”King of the Mountain” i en grusbacke söder om byhålan Rydsnäs. Strava är ohälsosamt beroendeframkallande.

cukeleksjö

Söndagsmorgonen började med en kort morgonjogg runt Hunsnäsen. Höften kändes inte bra, men inte helt dålig heller. Får se hur det artar sig med behandlingarna framöver. Medan resten av sällskapet tränade utanför Hult (där min rutt korsar skylten som markerar väg 40 på bilden ovan) på den faktiskt ganska skapliga Brunefall-kartan plågade jag mig själv och cykeln i Bodabacken på vägen till Skurugata. 5*2,5 km med 92 meters stigning, och den snabbaste klockades på 5:48. Markbygden bodde på samma vandrarhem som vi, och Johan Högstrand berättade hur han åkt rullskidor NEDFÖR den backen. Galet! Sista biten när det är som brantast och vägen svänger 90 grader tyckte jag att det var läskigt på cykel utför. Efter bergsgetträningen blev det en turisttur upp till toppen Skuruhatt, och jag passade på att föreviga ögonblicket medan jag pustade ut lite.

skuruhatt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s