En dag i livet som löpinvalid

Problemföljetongen fortsätter. För en vecka sedan var jag åter på Örebro Rehabcenter för att sjukgymnasten skulle få en närmare titt på problemet när det var färskt. 10 minuter fick jag på mig och äntrade det arma löpbandet. Matade 8 minuter i 3:45-fart och avslutade med 2 min i 3:00-fart (varpå löpbandet skrek något fruktansvärt) och smärtan kom som ett brev på posten. På höger sida den här gången. Trevligt. Eftersom problemet uppvisade detta förunderliga beteende förkastade sjukgymnasten sin ursprungliga hypotes och klassade istället problemet som rent muskulärt. Domen blev ett gediget styrke- och stabilitetsprogram (som jag kan dra på 45 minuter om jag är väldigt snål med vila mellan seten) som jag skulle köra 4 ggr/vecka för att sedan återkomma. Kändes både nedslående (jag personligen tvivlar starkt på att problemet är muskulärt) och upplyftande, då jag åtminstone äntligen fått någonting jag själv kan göra än att bara vänta ut det hela.

Människokroppen är ju som alla redan vet konstruerad för att springa. Fort, länge och med karta i handen (och helst i Kilsbergen). Om kroppen inte längre vill vara med på de premisserna gäller det alltså att få tag i endorfinkickarna på andra vis. Trogna läsare av denna blogg vet att det finns en roddmaskin på ÖKK som lever i ständig skräck över att en viss person ska sätta sig ned på den. Jag tycker det är lättare att motivera sig med alternativ träning om man har ett mål med den annat än att hålla igång alla smaskiga enzymsystem så gott det går. Wadköpingsloppet var ett sådant exempel. Jag har även under februari månad deltagit i den för allmänheten inte alltför välkända tävlingen Tour de SkiErg, vilket kortfattat går ut på att man har en vecka på sig att genomföra den aktuella distansen. Samordningen sker på Concept2:s online-träningslog. Totalt var det 4 etapper fördelat över februaris fyra veckor. 5000 m – 500 m – 2000 m – 10 000 m. Jag slutade på en 16:e plats av de totalt 82 som fullföljde alla fyra etapper. Dessvärre var det inte den sammanlagda tiden som räknades, utan medelvärdet av snitthastigheten för respektive distans. Då min kropp totalt saknar typ IIa- och typ IIx-muskelfibrer (ej bevisat, endast en hypotes från min sida) förlorade jag alldeles för mycket på 500:ingen, som med systemet enligt mig fick alldeles för stor betydelse. Mina tider om någon är intresserad var 18:52,2 – 1:43,4 (ni får skratta här) – 7:20,6 – 38:49,2 vilket ger den genomsnittliga snittiden 1:50,8.

Tillbaka till målsättningen. Efter 6:35,0 på 2k blev mitt nya mål på rodden att fixa en sub35 på 10k vilken innebär ett snitt på 1:45/500 m. Dagens förmiddagspass blev en liten förkänning av vad som komma skall när jag betade av 6k strax under beräknad målfart med 20:53,3 (snitt 1:44,4/500 m) och snittiden för 2k-passagerna blev 6:59-6:58-6:56. En 10k på jämna 6:59:or och en spurt på slutet har jag redan nu kapacitet för, men det gäller att skaffa sig den mentala styrkan också. Rodd är brutalt.

Eftermiddags/kvällspasset fick ett lite annat stuk. Solen lyste med sin närvaro och vårkänslorna spirade. Jag hade tänkt ett lugnt återhämtningspass på rullskidorna, men rodd har den fördelen att man kan köra relativt hårt relativt ofta utan att det sliter nämnvärt muskulärt. Kroppen svarade med andra ord bra trots ett relativt hårt pass tidigare på dagen och hux flux visade klockan på 36,5 km och strax över 2 timmar. Det blev en tur bort till naturreservatet Kvismaren och Öby Kulle där man om någon månad inte ska befinna sig om man är rädd för ormar. Passet gick via Stortorp – Hidingsta – Norrbyås och sedan tillbaka samma väg. Det är så underbart att träna utomhus. Nu vill jag kunna göra samma sak utan hjul under fötterna!

öby1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s