Min första mara

Inne på sista veckan med praktik nu. Har de senaste dagarna varit på akutmottagningen. Och visst är det så att man låter patienterna sitta fyra timmar i väntrummet för att man tycker att det är roligt… eller kanske inte. Skulle kunna berätta en massa skojiga saker som hänt, men det får jag inte på grund av sekretesskäl, men jag bjuder på en rolig skröna(?) istället. Vi får ju larm direkt när något av högre prioritet händer, och det sägs att när det en gång förvarnades om en stor trafikolycka hade en läkare gått ut i väntrummet och sagt att ”alla som känner med sig att de inte kommer att dö inom de närmaste timmarna kan gå hem”.

Idag har jag dock varit ledig hela dagen, och var redo för en rejäl utmaning. Ett marathonlopp på roddmaskinen! Varvar på bra med annan alternativträning också, men testcykel och vattenlöpning är ju inte så spännande att läsa, rodd är desto roligare (tycker jag i alla fall). Marathonrodd har jag haft i tankarna länge som en kul grej man måste göra innan man dör (s.k ”bucket list”), men jag har aldrig varit riktigt tränad för det förrän nu. Drog en tremilare i veckan utan extra energi och känner mig allmänt i ruggigt bra form fysiskt. Blåsor på händerna var heller ingenting att vara rädd för då jag via ”no pain-no gain-metoden” införskaffad mig rejäla valkar i händerna. Det som möjligtvis skulle kunna sätta käppar i hjulet var att träsmaken skulle bli så avskyvärd att det var omöjligt att fortsätta. Efter att ha läst runt lite på concept2:s forum beslöt jag mig ändå för att inte ta några ”stretchpauser”. Av erfarenhet vet jag att dylika pauser endast hjälper i några få minuter, och tiden rinner fort iväg. Dessutom kan det ju krampa rätt bra också…

pripps

Sagt och gjort. Införskaffade två ex av ovanstående utomordentliga sportdryck (källa: min mage), samt packade med en gel med koffein och cyklade iväg till ÖKK där spektaklet skulle genomföras. Planen var att starta vid nio-snåret för att lagom synka målgången med Kallas målgång i skiathlonen. Blev därför besviken när jag på plats insåg att ingen av TV-apparaterna hade TV3 påslagen. Nåja, en välfylld spellista i den gamla trotjänaren iPod shuffle skulle nog också fungera.

Planen var att sikta på en sluttid under 2:48, vilket innebar en snittfart på ca 1:59/500m. Inget mördartempo precis, men jag räknade med att tiden skulle ta ut sin rätt ändå. Det var ju bara själva genomförandet jag var ute efter. De förutbestämda drickapauserna var att ta en tredjedels flaska sportdryck vid 36 km, 30 km, 24 km, 18 km, 12 km, 8 km och svepa gelen med vatten vid 4 km.

Och så drog det igång. Höll ett jämnt och fint tempo på 22 drag/minut. ”Drickastoppen” gick till så att jag 100 meter innan gick ner i 1:50-fart, dels för att få lite variation och dels för att inte tappa snittet under den korta stund man måste sluta ro för att dricka (det går inte att ro med camelback, avsaknaden av fartvind gör att ryggsvetten blir mördande).

Efter cirka en timme kom en äldre man fram med en fjärrkontroll i handen och ändrade TV:n framför till TV3. Lycka! Det fanns tydligen fler på gymmet som ville se på skidor. Jag fortsatte i min bubbla och träsmaken började ge sig tillkänna, den var dock inte brutal och jag kunde avlasta lite genom att ro lite på en sida ett tag. Efter cirka två timmar drog skiathlonen igång och jag började känna att jag skulle fixa hela loppet.

Med 4 km kvar, slukade jag gelen, hade fixat det ändå, men det ger en mental boost om inte annat. Dock fick jag släppa handtaget helt under några sekunder, men snittet hade varit så bra hittills att sub2:48 inte skulle bli något problem. Med 3 km kvar ryckte Kalla och det blev lite spännande ett tag. Ändå grymt att plocka hem silvret! Själv ökade jag också farten aning (mest för att förkorta lidandet så mycket som möjligt) och hade rejält med krafter kvar för en lättare spurt. mararodd

2:47:19,5 blev sluttiden. Snitt på 1:58,9/500m och 22 s/m. Splitten på 8:07 är när jag stannade för gelen. Världsrekordet för lättviktare ligger på 2:29. Inget jag strävar mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s