It’s a flimmer on the telemetry!

Hemma i Örebro igen efter ett miljöombyte till Halden. Fick mycket bra support från landslagets sjukgymnast. Hon kunde konstatera att det mesta faktiskt såg mycket bra ut, höftböjarna var det i alla fall inget fel på. Däremot drog det i ländryggen när jag ståendes lyfter vänster ben (vänster sätesmuskel som strular) och jag kuggade i något form av neurologiskt test som gick ut på att jag fick en känsla av att det drog i baksida lår när det egentligen inte borde göra det. Hmm. Hennes teori var att problemet sitter i mina Quadratus lumborum, vilka var stenhårda. Och då menar jag stenhårda. Det överlastar andra muskler och drar i ryggen. På med massage och dry needling och det är möjligt att det nu känns aningen bättre. Hoppas nu att det är rätt spår att gå!

QL

(bild hederligt stulen ifrån: http://www.arctraining.ca/picker/userData/sheren-newsletter-trigger-point-release-and-stretch-of-the-qls.pdf.pdf , kryssen är triggerpunkter. Den röda fläckarna på sätet är EXAKT där jag får mina problem, fast på vänster sida)

För närvarande är jag annars ute på praktik. Omvårdnadsvetenskap A är det som gäller vilket innebär att det kanske inte riktigt är mina framtida arbetsuppgifter jag tränar på (tänk sjuksköterska). I vilket fall som helst är det väldigt intressant. Det är första gången jag verkligen är ute i ”verkligheten” så att säga. Fältstudiedagarna i termin 1 var mest rundvisning. Samtidigt är det skönt att ha nära till jobbet, ca 3 min cykel hemifrån till USÖ (Universitetssjukhuset Örebro) jämfört med cirka kvarten till universitetet.

Har nu varit två veckor på avdelning 53. Kärl-Thorax. Vi har hand om patienterna innan och efter operationerna och det är som man kan anta av namnet mycket hjärta, vilket jag tycker är intressant. En av de allra vanligaste operationerna patienterna här genomgår är kranskärlskirurgi, CABG (uttalas ”cabbage” som i engelska för kål). Det går till så att man kopplar patienten till en hjärt-lungmaskin, sågar upp bröstbenet med en såg från närmaste skolslöjdsal, bänder upp bröstkorgen, fryser ner hjärtat, tar en ven från benet eller en artär från insidan av bröstkorgen och kopplar den runt förträngningen i kranskärlet, syr ihop bröstbenet med ståltråd och väcker patienten (enkelt sammanfattat). USÖ är tydligen bland de främsta i landet på denna operation och mortaliteten är nästan obefintlig.

Jag går runt och hjälper t.ex till med att ta prover, ge sprutor, ge medicin och mat och hjälpa de som behöver hjälp med att resa sig och sätta sig mm. Oftast är ju hjärtpatienterna äldre människor och kanske har det svårt i vanliga fall och så adderar du CABG-operationen på det vilket närmast är att jämföra med att omilt slå de stackarna med en slägga ett antal gånger. Men oftast blir de märkbart mycket bättre bara efter ett par dagar och de ligger sällan kvar på avdelningen längre än en vecka.

Jag får också se väldigt mycket. Jag får haka på läkare och annat folk som gör skojiga saker. Så jag har till exempel upplevt en pleuratappning på nära håll (tömma ut vätska ur lungsäcken), vilket ser väldigt makabert ut men tydligen är förvånansvärt smärtfritt (man gör hål genom ryggen). Har även fått se en CT in action, men med kåpan på och patient i (se tidigare inlägg), samt transesofagalt hjärteko (inte särskilt bekvämt för patienten).

Det enda negativa är att det av förklarliga skäl är lite annorlunda arbetstider, men jag klarade mig i alla fall från nattpass. ”Jobbar” visserligen bara fyra dagar i veckan, men de dagarna hinner jag bara med ett träningspass om dagen om jag vill få en vettig totalbelastning. Det kan vara bra också kan jag tänka, och det blir också lite rejälare pass än vad jag kanske hade kört annars. Det är ju ändå inte för någon längre period och ännu har jag inte bråttom ut i arbetslivet.

Som avslutning på detta inlägg bjuder jag på ett EKG från en person med pacemaker, vilket jag för första gången fick se idag (bilden är från wikidoc, pacemakern ses tydligt som en spik särskilt i V4). Lite coolt. Börjar bli haj på det här med att ta EKG nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s