Hur långa steg tar du?

(forts. från föregående inlägg)

Sedan sist har du tränat in stegningsmetoden och kommit underfund med hur många steg du tar på 100 m i olika terrängtyper. Det kommer väl till pass nu. Man räknar dubbelsteg, alltså bara när ena foten sätts i marken, och börjar om på noll för varje hundratal meter. Sedan gäller det att hålla reda på hundratalen. Allra säkrast är att skaffa sig en så kallad stegkontrollant, på vilken man vrider in en ny siffra för varje avverkat hundratal meter. Den kostar omkring 4 kronor. Visserligen är den här sträckan lätt, men det skadar inte att stega för säkerhets skull.

orienteringiteorien

Glöm inte bort kartläsningen

Efter 400 meters löpning passerar du mellan två mindre jordhöjder, och det stämmer precis med kartan. Strax efteråt är du framme vid gränsen, och så bär det brant utför ner i sänkan. Där har du kontrollberget! Det blir ansträngande klättring till skärmen, som lyser inbjudande röd däruppe. Äntligen är du framme och kan skriva av den uppsatta kodbokstaven på startkortet.

Nu gäller det nästa kontroll, den vid Fågelsjön. Bäst att ta sig en snabb funderare – här finns många vägvalsmöjligheter. I alla händelser förefaller det lättast att passera öster om Bårsjön. Då blir det bara att först gå ner på svartvägen och följa den fram till kröken mot inägorna (lugnast att stega igen!) och där gena över stigen mot kärret. Och så kompass mot Bårsjöns spets. Allt går preci efter ritningarna. Snart glittrar sjön till rakt fram, och sedan du följt stigen till nästa sjöände, tar du en ny titt på kartan. Det är bara att skruva in kompassen mot NNV. Det är 700 m till kontrollen. Du tar dig över höjdsträckningen och knegar genom myren, vars motsatta kant skjuter en kil nästan ända fram till Fågelsjön och den andra kontrollen.

Nästa upgift blir kärrspetsen 1600 m i ONO riktning. Du väljer att gå tillbaka genom droget, följer myrkanten åt öster fram till gärdesspetsen och fortsätter i samma kurs över jordhöjden mot nästa myr för att snart fångas upp av stigen. Bergudden rundas och du är inne i kontrollkärret. Ett annat alternativ är att följa bäcken från Fågelsjön ett stycke, gå söder om punkt 69, rakt över inägan och fortsätta i samma riktning via den halvmåneformade myren fram till berget och stigen. En säker väg hade också varit att följa bäckdroget från Malmsjön fram  till kontrollkärret.

Sista kontrollen

Och nu har du bara en kontroll kvar – bäst att ta det försiktigt, när du lyckats så bra hittills. Men eftersom sträckan mäter bara 500 m och du i alla fall måste över berget, är det lika bra att gå kompassrätt. Det går fint till att börja med, utför sluttningen och över stigen. Men det tycks vara längre till höjden än vad du räknat med. Pass upp, en bäck! Vad säger kartan? Jo, du måste ha sprungit förbi höjden. Ingen Malmsjö skymtar mellan träden, varav du sluter dig till att du måtte ha dragit åt vänster och nu är öster om höjden. Det är bara att sätta kurs väster ut.

Och efter 150-200 meters löpning är också sista kontrollen klarad. Där gick fem minuter minst! Nu tar du det säkra före det osäkra och kör stigen ut mot landsvägen och sedan denna fram till svartvägen, vid vars slut det efterlängtade målet snart välkomnar den trötte men belåtne löparen.

[…]

Av James Engman. Ur ”Vi orienterar” redigerad av James Engman och Bo Rosén, P.A Norstedt & Söners förlag 1956.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s