25manna och 25mannakorten

Säsongen sjunger på sista versen och mörkret och kylan dominerar allt mer. Vad är inte sinnebilden för en riktigt kall, krispig och höstlövsinramad oktoberdag om inte en orienteringsarena på en lerig åker någonstans i Stockholm?

Hagaby ställde i år upp med ett bra lag, och jag hade fått förtroendet att förvalta den ack så viktiga förstasträckan. Det är inte ofta jag får springa förstasträckor då det allt som oftast är ”slöseri” att placera mig där. Men jag är inte helt främmande för förstasträckor, ett härligt minne är förstås JVM 2011 i Polen, där jag och Jonas Nordström fullkomligt lekte med de andra. Hade inte den där estländaren spurtat om mig på upploppet hade jag varit först i mål… men det är skillnad på JVM och 25manna, där det i år skulle stå 393 löpare på startgärdet.

Natten tillbringades hos Mormor och Morfar i Västerås, och eftersom starten gick såpass tidigt kändes det korkat med en morgonjogg. Istället blev det en kvällsjogg herrarnas sprintbana från VM 2004.

Morgonen blev på sedvanligt 25mnnavis svinkall med frost i gräset. Fick en hyfsat bra startposition i andra ledet (startnr. 37) i mitten. Startskottet small och tjurrusningen tog sin början. Ungefär halvvägs till första kurvan fick jag lite utrymme och spanade in sträckan till första samt kodsiffra, därefter var det bara att gå ut på sidan och mata om. Är sedan bland de första vid min gaffel men dras iväg lite för mycket av andra löpare till K2. Är ändå med i draget ut till varvningskontrollen och efter det märkte det tydligt att de felesta gått ut hårdare än vad de klarade av. Själv hade jag börjat komma igång, är lite segstartad utan morgonjogg och min kropp gillar inte kyla, och avancerade stadigt i fältet. Tog det försiktigt i brandområdet där det märktes att folk i allmänhet hade dålig koll och till första kontrollen efter boet är jag, Lidingö och en finne (eller om det var Novikov, vet inte riktigt när han ryckte) som ser ut att vara först. Nu är tempot mer sansat, nästan lite slött, och jag har gott om tid att läsa kartan och får faktiskt ta och styra in mot en och annan kontroll, Vi kommer till boet igen och därefter blir jag lite ställd då alla min gaffel stannar och läser kartan! Jag vet var vi är och springer ner mot stenen men gör en liten krok till själva kontrollen. Hänger mig fast i Jani Lakanens rygg och är med honom ut på målgärdet. Blir lite besviken när det är ett par löpare före på upploppet, ska bli spännande att (förhoppningsvis) se resultat och få veta var de gick om. Är kanske 6:a in på upploppet, men med i tätklungan och det är det som räknas på 25manna. Några löpare spurtar om och jag sätteri målstämpeln som 10:a, men det gäller ju att hålla farten ända in i planket!

Benita gör en riktigt bra andrasträcka och Hagaby växlar som 4:a efter två sträckor. Därefter kommer den för 25manna typiska oöverblickbarheten när parallellsträckorna inleds. Lägg till detta ett totalt resultatkaos och kollen är verkligen noll.(”Här kommer Tisarens femte löpare… nej då har vi nog räknat fel…”) Vi går ut som 12:a på 23:e och tappar lite för varje sträcka trots bra insatser från löparna ifråga. Vi slutar som 24:e lag efter att Hällen som var in strax före blivit av med en halv pinne på 24:e sträckan. Vad andralaget kom är i skrivande stund fullkomligt okänt…

Lite kort om 25mannakorten (haha). Det var i princip den sista viktiga tävlingen för i år (WRE-status och riktigt bra startfält). Jag har under året skrapat ihop en del poäng och fick starta ungefär i början av andra hälften av startfältet. Hade varken någon av mina bättre eller sämre dagar och slutade som 17:e man, vilket ändå är bra med tanke på motståndet men sämre än vad jag vet att jag kan. Framförallt var det lite för hetsigt i brandområdet. Nåja, går ändå in i vinterträningen med blodad tand och ett sug på att kunna få ut det som jag vet att jag borde kunna få ut. Karta 25manna, 25mannakorten (WRE)

Fortsatt satsning mot Terräng-SM är det sedan vad som gäller för min del. Gör  ett gästbesök i Tranås på Illernkartan nu på söndag, och eventuellt också ett besök på Hallandsåsen och Sydsvenska 2-milen i samband med resa söderöver för 80-årsfirande (jag är lättmutad om det mutas med ultralång).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s