Viking Memorial

I fredags eftermiddag tog jag tåget från Örebro till Västerås för att tillbringa helgen hos Mormor och Morfar och delta i Västerås SOK traditionsenliga arrangemang ”Viking Memorial”. Tre klasser finns; Hel, halv och kvart (gissa en gång vilken jag sprang), och om man genomför alla deltävlingar är man en äkta viking. Snö och kallt utlovade väderprognosen, men det spelar ingen roll för en viking.

Väl framme i Västerås hämtas jag upp av Morfar som erbjöd transport till boendet i lägenheten på Skallberget (Just på Skallberget vann jag min första tävling. Det var 2002 och jag var en liten H10. Sprint var det om någon undrar. Begreppet terrängkännedom kände jag inte till då). Därefter blev det lite proviantering inför helgen och vila innan det var dags för den första deltävlingen; The Nightmare. ”Arenan” var belägen drygt 3 km ifrån Skallberget så det blev lagom uppvärming och nedjogg. Mer om själva  loppet i min kartpärm.

Ingen morgonjogg på lördagmorgonen. Springa skulle jag få göra nog ändå. Idag var det nämligen två deltävlingar. Den första, ”The Hell”, var ett backrace på Djäkneberget. 2,5 km löpning bort för att konstatera att snön täckte i princip hela berget. En video på starten och kontrollen efter backen kan ses här. ”Hel” mätte 8950 m, och sprangs i 12 st slingor runt på Djäkneberget som enligt wikipedia är ca 12 hektar stort. Backen på östsidan plockades också 12 gånger, så om jag inte hittade på Djäkneberget tidigare, så gör jag i alla fall det nu! Mer om loppet i kartpärmen! Därefter blev det nedjoggning tillbaka till ”boendet” och återhämtning enligt konstens alla regler för att förbereda sig inför eftermiddagens ”The Timechase” (Rogaine).

The Timechase sprangs i Råbyskogen, lite längre ifrån Skallberget (4,6 km), så jag fick en liten mysig ”sightseeing-av-Västerås-ädlare-delar-löptur”. Senast jag sprang i Råby var 2003 på en ungdomscup för Västmanland (Ung-VM, tidigare Västmanniaden), och min enda minnesbild av den tävlingen är ett regntungt Råby IP där TC var. Tänk att det var 10 år sedan! Jag börjar bli gammal! Skämt åsido, start och mål var idag vid Nybyggeskolan. Min plan var att ta alla kontroller, och sedan strunta i om jag gick över maxgränsen 30 min. Det är ju ändå bara träning och inte VM i rogaine (finns det officiellt VM i rogaine?). Men till min (och träningsdagbokens) stora besvikelse tog det bara 21:49 att skrapa ihop alla kontroller. Karta finns här! Löpning hem igen och jag kunde summera dagen till ca 28 km. Till kvällen kom brorsan från Uppsala och hälsade på. Han skulle egentligen varit med på Viking Memorial, men har lite känningar i en benhinna. Istället blev det en slökväll framför melodifestivalen och uppladdning inför morgondagens kraftprov; The Hunt!

Söndagens ultralång, hade målgång i Tillberga utanför Västerås och start på hemlig plats. Mamma kom ifrån Örebro och hjälpte till att skjutsa ut oss till starten mitt ute i den västmanländska obygden. Karta och mer redogörelse om själva loppet i pärmen. På vägen mot Tillberga passerade vi bland annat Tortuna, där medeldistansen och stafetten i VM 2004 avgjordes. Jag var faktiskt fanbärare på invigningsceremonien då det begav sig. Jag bar Rumäninens flagga. Rumänien hade bara en deltagare, så det kanske känns lite dumt, men nu när jag kollar resultat visade sig att Zsuzsa Fey, som hon hette, kom 11,19 och 20 på sprinten, medeln, och lången, så hon var ju inte dålig precis. Rumänien är inte stort annars inom orientering såvitt jag vet.

Efter målgång blev det ”fältmåltid” hos Mormor och Morfar, innan en trött, nybliven hel viking (bättre än halv viking) blev hemskjutsad tillbaka till vardagen i Örebro. Stort tack till arrangörerna i Västerås SOK för en trevlig tillställning och ett avbrott från den vanliga vinterträningen. Om det passar in i schemat kommer jag inte tveka till att vara med igen (och de som sprang halv viking i år måste göra det nästa år också för att bli en hel viking, eller hur var det nu?)

En reaktion på ”Viking Memorial

  1. Anledningen till att det heter Viking memorial är för att hedra en äldre modell av orienteringsko. Skon hette Viking och var helt i gummi utan vaderad hälkappa. Finns att beskåda i vårat prisskåp upplimmad på en fin platta. De som vann de första åren fick sitt namn på ingraverad bricka. Upphovsman var Roger Hugosson numera Sundsvall med 2 framgångsrika döttrar. Orginalupplägget var lite tuffare än dagens upplaga. Natten lite längre ca 10. Lör. fm lika som idag. Lör em ca. 15 km med individuell start. Sön lika som idag. Banan anppasades efter snöläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s