Vad gör en BMA?

Jag får ofta frågan om vad jag gör nuförtiden. Standardkonversationen ser ut som följande:

X: Vad gör du nuförtiden?

Jag: Jag bor i Örebro, pluggar på universitetet.

X: Vad läser du för någonting?

Jag: Biomedicinsk analytiker, inriktning fysiologi.

X: Jaha? Vad blir man då?

Jag: (ehhh.. goddag yxskaft?) … man blir biomedicinsk analytiker…

OK. Jag ska inte klandra någon för att hen inte vet vad en BMA sysslar med. Faktiskt var det en fråga på första tentan, formulerat i stil med: redogör för en BMA-fys, respektive BMA-labmedicins arbetsuppgifter. Svenska Wikipedia har en bra sammanfattning på det hela:

Biomedicinsk analytiker är i Sverige en legitimerad yrkeskategori som tjänstgör vid laboratorier och fysiologiska enheter inom laboratorieinriktad forskning, inom laboratoriemedicin och med fysiologiska patientundersökningar. De flesta biomedicinska analytiker finns inom sjukvården både på kliniska laboratorier och inom forskningsenheter. Arbetsuppgifterna är i huvudsak analys av mänskliga prover såsom vävnad, blod, urin mm. Yrkesgruppen kan vara verksam vid laboratorier inom kemi, mikrobiologi, patologi, immunologi, molekylärbiologi, transfusionsmedicin eller enheter för klinisk fysiologiklinisk neurofysiologi, nuklearmedicin och ultraljudsdiagnostik. Biomedicinsk analytiker blev 1 april 2006 ett legitimerat yrke. Yrkestiteln för biomedicinska analytiker var tidigare laboratorieassistent, men ändrades då utbildningen förlades till högskolan.

Tanken är att jag ska läsa vidare sedan med mer idrottsfysiologisk inriktning (Mer om det i nästa Skogssport kanske?)  och senare jobba med tester och forskning eller något liknande. Suckade lite lätt när jag tittade på SVT:s Uppdrag Granskning förra veckan (men Bengt Saltin är min stora idol, han är kung!) och såg att värdena det hela baserades på var gjorda med kapillärprovtagning. Var det den första eller andra labben vi överhuvudtaget gjorde? Och det var mest för att lära oss använda mikroskopen. Nej, att hänga ut en enstaka individ med ett värde på kring 170 på så lösa grunder är vansinne. Därmed inte sagt att jag inte tror att bloddopningen var utbredd på den tiden. Även med en avvikelse på 20 är 198 lite onaturligt högt skulle jag säga…

Avslutar med en händelse från imorse; jag är ute på en morgonjogg. Springer på en väg i ett bostadsområde. Den lilla trottoar som finns är täckt av en snövall. Jag springer på vänster sida av vägen och har självklart reflexväst på mig. Då kommer en mötande bil. Jag märker att föraren noterar mig och börjar sakta in. Men istället för att hålla ut lite, (det var inga andra bilar på vägen och den var öppen och fint plogad) trycker bilen istället sig så långt ut mot vägkanten istället och tvingar upp mig på snövallen. Väl där drar bilen på igen och jag blir stående ett par sekunder helt mållös. Bilisten prejade mig!? Jag gjorde absolut inget fel och vad hände med ömsesidig hänsyn i trafiken? Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte stod kvar på vägen och tvingat bilen att stanna. Jag undrar vad föraren hade för argument att vilja se mig i snövallen? Håhåjaja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s