Ultra-KM

Var lite osäker på min start i dagens Ultra-KM för Eksjö OLGY. I söndags var jag nämligen däckad i feber efter träningen och därför tog jag en ordentlig vilodag igår. I morse när jag vaknade kändes dock halsen OK, morgonpulsen var normal och kroppen pigg, så det blev en sedvanlig morgonjogg. Tog mina Cortana på en tur upp till Brännemonspåren för att kolla isstatusen. Det blev ett varv på femman och någon is syntes inte till. Yes! Däremot har de huggit rejält längst västerut och åkt med skogsmaskinerna i spåret!! Sådant gör mig riktigt arg! I klass med att gå i skidspår!

13:05 rullade bussen iväg till Västra Lägern. Jag var lite besviken eftersom herrbanan endast mätte 12,5 km. Visserligen är Västra Lägern tungsprunget, men några två timmars segrartid skulle det ju inte bli. Det finns en legend på OLGY om Ultra-KM något år innan jag började. Det gick just på den här kartan, banan var lite längre än idag och maxtiden var satt till tre timmar. Den gick dock i de allra tyngsta partierna och det var lite snö på marken. Har för mig att det var två personer som klarade maxtiden och ytterligare tre som överhuvudtaget tog sig runt! Så ska en äkta ultra vara!

Väl vid start för dagens äventyr stod vi uppradade framför kartorna. Precis som jag anade var det ett alternativt att springa åt andra hållet för ett stigvägval till första. Några hängde på så farten blev tjurrusning direkt. Upplägget var två kortare gafflade slingor följd av en längre avslutande slinga. Är först vid min gaffel men är samtidigt med Jens W vid andra kontrollen. I en kort nedförsbacke känner jag hur det hugger till i båda Gluteus Maximus. Min första tanke är att jag är tvungen att bryta, men jag kan fortsätta springa, om än med smärtsamt reducerad fart. Jag resonerar så att jag fortsätter att springa och ser om det släpper, annars bryter jag.

Lägger mig därför i rygg på Jens, som visar sig ha exakt samma förstaslinga som mig och därmed samma gaffling hela banan. Ligger och avvaktar hela andraslingan och försöker grilla honom lite på vägarna och i uppförsbackarna. Försöker luras lite inför avslutningen men lyckas mest lura mig själv. Hänger tät i rygg och läser av fram t.o.m K5, då känner jag hur bakdelarna börjar ge med sig lite och jag tar initiativet. När vi passerar strax norr om K1 ser jag hur Jens drar distinkt höger. Blir osäker på mig själv och hänger på honom. När vi väl kommer ut på fel ställe tar jag kommandot igen och har ett litet försprång ut från K6. Jens får dock ett mycket bättre stråk och är först ut på vägen. Jag kämpar ikapp och kroppen börjar svara mer och mer. Är först in mot K7 men gör en liten krok. Nu är det dock Jens tur att bli osäker och han vågar inte riktigt släppa mig. Ser honom stämpla vid K7 och tappar aldrig kontakten. Eftersom jag redan planerat hur jag ska tackla avslutning får jag en mer markant utgång mot vägen än Jens som gör en liten båge. Väl på vägen känner jag att jag är starkare, läser in den sista biten och släpper kartan. Jag stämplar först vid sista, men det är en bit utförslöpning ner till vägen som leder till målet. Jens är grym på att springa utför och på början av upploppet är vi jämsides. Nu sätter jag in mitt ”3000-meter-bana-steg” som Jens uttryckte det efteråt och kammar hem spurten. All heder till Jens som gjorde det värsta slitgörat men det är ändå först i mål som vinner.

Summa summarum: 1:20.40, 12,5 km- 6:27/km (14,9 km- 5:24/km) Puls: snitt 173 (88 %) max 185 (94 %).

Kartan: http://regborn.byethost32.com/Kartparm/show_map.php?user=Martin+Regborn&map=379

Nu blir det en veckas lugn träning på det här äventyret för att vara pigg i benen till Marsspelen på söndag!

En reaktion på ”Ultra-KM

  1. För en man som mestadels sitter djupt inne i böcker om ekonomisk teori så var det här det mest spännande jag har läst på länge! Puh! Grattis och tack för rolig läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s